kényszerintézkedés

2019.12.18. 20:30

Letartóztatási parancsot adott ki Evo Morales ellen a bolíviai ügyészség

Az indok: lázadásra való felbujtás, terrorizmus és terrorizmus finanszírozásának gyanúja.

Letartóztatási parancsot adott ki szerdán Evo Morales lemondatott bolíviai elnökkel szemben lázadásra való felbujtás, terrorizmus és terrorizmus finanszírozásának gyanúja miatt a latin-amerikai ország ügyészsége.

A kényszerintézkedést tartalmazó dokumentumról készült fényképet Arturo Murillo, Jenine Ánez ideiglenes bolíviai elnök belügyminisztere közzétette Twitter-oldalán.

Az irat szövege szerint a letartóztatási parancsot zendülésre felbujtás, terrorizmus és terrorizmus finanszírozásának gyanúja miatt indított büntetőeljárás keretében rendelték el. A dokumentum hozzáteszi, hogy Moralest a korrupcióellenes ügyekre szakosodott pénzügyi rendőrség kívánja meghallgatni.

Murillo szerint Morales a távozása után erőszakos tiltakozásokra buzdította a híveit, amik 35 ember életét követelték. Más tisztségviselők azt állították: a volt elnök a városok blokádjára utasította támogatóit, hogy kikényszerítse Ánez bukását.

Letartóztatási parancsot adtak ki Faustino Yucra Yarwi ellen is, aki a Morales vezette Mozgalom a Szocializmusért (MAS) párt vezető tisztségviselője. Yarwit azzal gyanúsítják, hogy támogatta Moralest az Ánez-kormányzat elleni tüntetések felszításában – közölt az El Deber című helyi napilap.

Evo Morales kedden Buenos Airesben kijelentette, hogy nem fél a bebörtönzéstől, és megerősítette, hogy nem indul az országában a közeljövőben tartandó választásokon. Hozzátette: nincs bizonyíték ellene, amely igazolná az eljárást.

Bolívia első őslakos elnöke, aki csütörtökön érkezett volt kormánya több tagjával Argentínába, ahol menekültstátuszt kért, ismételten államcsínynek nevezte a megbuktatását.

Morales novemberben kényszerült lemondani, miután az országon véres tiltakozások söpörtek végig, mert az ellenzék és az Amerikai Államok Szervezete szerint csalással nyert az októberben tartott elnökválasztáson. Először Mexikóba, majd Kubába, végül Argentínába menekült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában