Nyolcezer elsőéves választotta Debrecent

Nyolcezer elsőéves választotta Debrecent
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Ünnepi szenátusi ülésen tettek esküt az elsőéves egyetemisták a Főnix Csarnokban.

„Látva azt, hogy az elsőéveseink milyen sok helyről érkeztek, az embernek az az érzése, mintha nem is lennének a trianoni határok” – mondta dr. Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepi tanácsülésén.

Egységben az erő(nk)

Mint fogalmazott, a fiatalokat egész életükben áthatja majd az a légkör, amit ez az 1538-ban alapított egyetem jelent. – Ma már nincsenek királyok és monarchiák, ma a különleges közép-európai egységet úgy hívják, hogy visegrádi négyek. Miközben ez a képződmény politikailag és érzelmileg tökéletes, csak akkor lesz hosszú életű, ha az országaink közötti kapcsolatokat az oktatás, a tudomány és a gazdaságfejlesztés terén is sikerül megerősíteni. E törekvés jegyében a Debreceni Egyetem főként a környező országokban keresi a partnereit olyan területeken, ahol hozzá tud kapcsolódni a világ fejlődésének fő sodrához. Ezért indítunk például atomenergetikai mérnök képzést, nem kis részben a Paks–II. fejlesztést támogatva – mondta.

Olcsó és klímabarát

Süle János, a paksi beruházás kivitelezéséért felelős tárca nélküli miniszter arról beszélt a fiataloknak, hogy ők a jövőnk, hiszen ők fogják felépíteni a jövő Magyarországát. A paksi fejlesztésről azt mondta, hogy az a 40 százalékos hazai beszállítói arányával az egész nemzetgazdaságnak lendületet ad, ráadásul a két új blokk olcsó, biztonságos és klímabarát módon termel áramot 60 éven keresztül.

Süli János.
Debrecen - Az egész ország számára hatalmas lehetőségnek nevezte a paksi erőmű bővítését a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter vasárnap, a Debreceni Egyetem (DE) tanévnyitó szenátusi ülésén. Süli János szerint az a tény, hogy beruházás 40 százaléka hazai beszállítók közreműködésével való...
Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Szabó Tünde államtitkár arról beszélt, hogy az egyetem falai között mesterek és tanítványok közösen munkálkodnak Magyarország jövőjéért, és ebben a törekvésükben a kormány is partnerséget vállal:

Ez a formálódó új világ nagy felelősséget rak a tanárok vállára is, amivel (mint már annyiszor bizonyságát adták) képesek is megbirkózni.”

Van mire építeni

Debrecennek tervei vannak önökkel.”

– Mind több vállalat igényli a felkészült munkaerőt egy olyan városban, ahol élettel teli a környezet, ahol jó tanulni, dolgozni, sportolni és szórakozni. Ezt kínáljuk mi önöknek. Nyugodtan tervezzenek Debrecennel hosszú távon, hiszen itt kiszámítható a jövő. Ez a város produkálta az elmúlt években a legdinamikusabb gazdasági növekedést, amire lehet építeni – biztatta a fiatalokat dr. Papp László, Debrecen polgármestere.

HBN-PA