Nyolc százalékkal csökkent hazai szálláshelyek forgalma tavaly

Tavaly – az előző évhez képest – a magyarországi szálláshelyeken a vendégek és vendégéjszakák száma nyolc százalékkal csökkent, az árbevétel pedig 10 százalékkal volt kisebb, mint 2008-ban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.

A belföldi turizmus valamivel kevésbé zuhant, mint a hozzánk érkező külföldiek forgalma.

A két éve tartó recesszió közepette 2009-ben 3,2 millió külföldi érkezett Magyarországra, és 9 millió éjszakát töltöttek el kereskedelmi szálláshelyeken. Mindkét mutatóban 10 százalék a visszaesés 2008-hoz képest. A legfontosabb öt küldő ország közül csak osztrákok laktak hosszabb ideig nálunk, mint egy évvel korábban. A belföldi turizmusban 3,8 millióan vettek részt, 9,3 millió éjszakával, ami egyaránt 7 százalék csökkenés egy év alatt.

A belföldi vendégforgalmat a panziók jobban megszenvedték, mint a szállodák. Utóbbiakban 14, a magasabb kategóriájú helyeken 8 százalékkal esett az eltöltött éjszakák száma. Az átlagnál nagyobb mérséklődés mutatkozott a 29 százalékos részarányt képviselő kongresszusi turizmusban résztvevők számában. Jelentősen, 11-12 százalékkal zuhant a népszerű, négy-ötcsillagos szállodák szobakihasználtsága.