Nyolc őrszem figyelhet

Akt.:
Munkában az új traffipax.
Munkában az új traffipax. - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Egy internetes oldal tudni véli az új, fix traffipaxok helyét.

A megyénkben telepítendő nyolc fix közúti sebességmérő készülék helyét is tartalmazza az a lista, melyet a napokban tett közzé a Forensis Autóklub a honlapján. A dokumentum eredetéről azt írják, azt a „szél fújta be az iroda ajtaja alatt”; hitelességét valószínűsíti, hogy az országszerte összesen 90 berendezés tervezett telepítési pontját címszerűen megjelöli, illetve a hajdú-bihari helyszínek valóban balesetveszélyes utak mentén vannak feltüntetve.

Eszerint Bocskaikertben a Debreceni utcán (4-es út); Debrecenben a Wesselényi utcán (4-es út) és a Sámsoni úton, (471-es út), a város külterületén a 33-as út mellett; Püspökladányban a Szigetsoron (42-es út) és a külterületen a 4-es út mellett; valamint Tépe külterületén a 47-es útnál lesz fix traffipax. Berettyóújfalu külterületén, csak „csárda” megjelöléssel szerepeltetve a listában, a 47-es út mellett is telepítenek egy sebességmérőt.

A tervek szerint 2015 során történik meg az eszközök kihelyezése, s ezzel teljessé válik a VÉDA nevű közúti intelligens kamerahálózat, melynek mobil elemei március 26-a óta működnek élesben.

Megyénkben nyolc fix traffipaxot telepítene a rendőrség egy internetes oldalon a napokban megjelent lista szerint. A forgalmas főutak mentén elhelyezendő készülékekből Berettyóújfalu, Bocskaikert, Debrecen, Püspökladány és Tépe közigazgatási területére is kerülne.

Érdeklődésünkre az Országos Rendőr Főkapitányság Kommunikációs Szolgálata annyit közölt, a rendőrség a weboldalon megjelenteket nem kívánja kommentálni. „A Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok telepítési helyeinek kijelölése még folyamatban van. A rendőrség ezen sebességmérők bevezetését megelőzően, ahogy ezt a mobil eszközök esetében is tette, tájékoztatni fogja az állampolgárokat” – írták.

Érdeklődni próbáltunk több önkormányzatnál, de egyelőre sehol sem tudnak esetleges telepítésről. Szőllősi Sándor, Bocskaikert polgármestere viszont elmondta, hogy az interneten közzétett listában megjelölt bocskaikerti cím egy óvodánál van, és örülnének, ha valóban traffipax kerülne oda. A 4-es főút ugyanis – úgy, hogy az elkerülő út érezhetően elvezeti a járművek egy részét – még mindig igen forgalmas, és nem minden autós tartja be a sebességre vonatkozó szabályokat – jegyezte meg.

HBN-SzT