Nyolc hiba, amit ne kövess el az adóbevallásodban!

Nyolc hiba, amit ne kövess el az adóbevallásodban!
Idén is május 20-a az éves adóbevallások postára adásának illetve elektronikus elküldésének határideje.

Az adóhatóság korábbi tájékoztatása szerint a bevallásukban hibázók többsége már a nyomtatvány főoldalán ront. Mire figyelj, ha nem szeretnél bosszantó hibát véteni, mely érvényteleníti az szja bevallásod? A következő sorokból megtudhatod…

A 2009-es adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó-bevallás benyújtására a 0953-as sorszámú APEH bevallási nyomtatvány szolgál. A nyomtatványokat az adózók már korábban postai úton kézhez kapták, illetve számítógépes kitöltésre letölthetik az APEH honlapjáról. Azon adózók, akikhez valamilyen oknál fogva nem jutott el a bevallási csomag, és kézzel kívánják kitölteni bevallásukat, minden APEH ügyfélszolgálaton ingyenesen hozzájuthatnak a bevallási ívekhez.

Gyakori hiba, ezért érdemes figyelni rá, hogy a bevallást tevő adózó nem pontosan adja meg saját adóazonosító jelét vagy adószámát. Magánszemélyeknek a 10 számjegyű adóazonosító jelüket kell feltüntetni, melyet adóigazolványukon találnak. Az adóazonosító jelet illetve az adószámot az adózó nevével együtt a főlapon és minden további bevallási lap fejlécén kell szerepeltetni. ÁNYK-t használóknak elég egyszer, a főlapon kitölteni ezeket az adatokat. A program ezután minden, az adóbevallás szempontjából releváns oldalra automatikusan átmásolja az adatokat.

Ugyan nem lesz hibás az adóbevallása, de felesleges köröktől kímélheti meg magát az adózó, ha adóvisszaigénylés esetén a bevallás főlapján megjelöli a visszaigénylés tényét, és pontosan megadja a számlaszámát vagy postai átutalás esetén azt a címet, ahova a visszatérítést kéri. Amennyiben az adózó elfelejti az X-et a főoldalon a számára megfelelő sorba húzni, később csak külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével juthat a pénzéhez.

Sokan elrontják a kifizető által levont adó sorát, és azt saját kötelezettségként tüntetik fel. A 0953-C lapon a kifizető (pl. a munkáltató) által levont adóelőleget “55. A kifizetők által levont adóelőleg összege” sorban kell feltüntetni.

Gyakori hiba továbbá az is, hogy a munkáltatói adómegállapítást választók megfeledkeznek a munkáltatójuknak tett nyilatkozatukról, és önbevallást is tesznek. Ebben az esetben az APEH-nak adóvizsgálattal kell megállapítania melyik bevallás az érvényes.

Folytatás a Pénzcentrum oldalán >>>

Címkék: , ,