Nyolc év börtönt kapott a fülbevalókra utazó fiatal rabló

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Debrecen – A kokadi fiú nem vette komolyan a büntetéseket, ezúttal nem is bocsátható szabadságra.

Nem jogerősen 8 év börtönbüntetéssel sújtotta a Debreceni Járásbíróság azt a kokadi fiatalembert, aki tavaly több idős nőt fosztott meg fülbevalójától a cívisváros utcáin. A csütörtöki ítélethirdetésen L. Dávidot rablásban, kifosztásban és más bűncselekményekben marasztalták el. A vádlottat korábban – egy másik bűnügyben – 2 év 10 hónap fiatalkorúak börtönbüntetésével sújtották, onnan kedvezménnyel szabadult. Most az engedélyezett feltételes szabadságot megszüntették, miként elrendelték egy másik ítéletben kiszabott 5 hónap börtönbüntetés utólagos végrehajtását is, tekintettel arra, hogy a fiatal férfi a „fülbevalós támadásokat” próbaidő és feltételes szabadság hatálya alatt követte el. Dr. Veszprémyné dr. Szajkó Márta közölte: L. Dávid nem bocsátható feltételes szabadságra.

Nőkre vadászott

A bírósági tényállás szerint a fiú 2016 januárjában napközben követni kezdett egy idős nőt, majd a Weszprémi utcán lekapta a vállára akasztott bőrtáskát (a pénztárca is benne volt) és elszaladt. Bár áldozata próbálta megütni a másik kezében lévő kosárral, csak egyensúlyát veszítve a földre huppant. Támadója, miután kivette a tárcából a pénzt (pár ezer forintot), a táskával együtt elhajította.

Tavaly júniusban-júliusban L. Dávid beindult: három nőt is meglepett azzal, hogy mögéjük lépve hirtelen mozdulattal kikapcsolta a fülbevalójukat és eliramodott az ékszerrel. Volt, akinek eközben a fülét is erősen megragadta.

Szeptember végén újabb idős nőt szemelt ki, a módszere ugyanaz volt.

Októberben már tovább ment: ismét hátulról közelített meg egy koros nőt, de őt már a nyakánál fogva erőszakkal visszahúzta, úgy vette el tőle a fülbevalóit.

A férfi az eltulajdonított ékszereket értékesítette, a pénzt elköltötte.

A bíróság most L. Dávidot 89 ezer forint vagyonelkobzással is sújtotta, valamint három polgári jogi igény kapcsán 53 ezer forintot kell megfizetnie.

HBN


Befolyásoló tényezők

A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott beismerő vallomását tett (ennek során olyan esetekről is beszélt, amikről a nyomozóknak nem volt tudomása). Enyhítette a büntetést L. Dávid fiatal kora és a kár kisebb részben való megtérülése. Súlyosította viszont a büntetést a vádlott büntetett előélete és a terhére róttak többszörös halmazata. A csütörtöki ítélet azért nem nem jogerős, mert az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn.