Nyolc embert talált bűnösnek egy bíróság

Nyolc embert talált bűnösnek hétfőn egy indiai bíróság a több mint 25 évvel ezelőtti bhopali tragédia miatt.

A vádlottak között van a több ezer ember haláláért felelőssé tett amerikai tulajdonú vegyi cég akkori helyi elnöke is.

A nyolc embert először gyilkosságokkal vádolták, de a túlélők és az áldozatok hozzátartozóinak felháborodására az indiai Legfelső Bíróság gondatlanságból elkövetett emberölésre mérsékelte a vádat, és ezért maximum két év börtönt kaphatnak. A brit jogrendet követő Indiában csak később hoznak a bíróságok ítéletet a bűnösnek nyilvánítás után.

Az 1984-es bhopali tragédia mindmáig a legnagyobb ipari katasztrófa a történelemben. A katasztrófa 1984. december 3-án, a reggeli órákban történt Bhopal város szívében. Az amerikai Union Carbide rovarirtószereket gyártó leányvállalatának helyi üzeméből 40 tonna metil-izocianát gáz került ki. Az emberek arra ébredtek, hogy nem kapnak levegőt, fuldokolnak. Pillanatok alatt pánik tört ki, sérültek ezrei lepték el a kórházakat. Az orvosok azt azonnal megállapították, hogy mérgezéssel van dolguk, a mérgező anyag mivoltáról azonban semmit nem tudtak. Sokaknak nem volt erejük arra sem, hogy orvoshoz menjenek.

Csaknem háromezer ember szinte azonnal meghalt, és becslések szerint 15 és 22 ezer közöttire tehető azok száma, akik később vesztették életüket. Az áldozatok egyharmada gyermek volt. A kiszabadult anyag metil-izocianát rovarirtószer-alapanyag volt. A hivatalos vizsgálat hónapokat vett igénybe, és egymással ellentmondó megállapításokat tartalmazott. Egyértelmű magyarázatot nem találtak a balesetet kiváltó okra.

A Union Carbide 1969-ben építette a gyárat az indiai városban, a rovar- és gyomirtó szerek gyártásához. A cég az erősen mérgező, de igen olcsó metil-izocianátot (MIC) használta. Óvintézkedéseket alig tettek, a biztonsági rendszert takarékossági okokból ki sem építették, vagy nem működtették. A gyárban egymást követték a balesetek. 1982-ben egy munkás már az életét vesztette, de a cég vezetése az intő jeleket figyelmen kívül hagyta. A Union Carbide-ot később megvásárolta a Dow Chemicals cég, amelytől a túlélők, az áldozatok hozzátartozó és jogvédő csoportok folyamatosan követelik a felelősség vállalását, a környezeti károk elhárítását és az eltitkolt jelentések nyilvánosságra hozatalát.

– Független HÍrügynökség –