Nyolc egyetem fog össze a Kárpát-medence pedagógusképzéséért

A magyar nyelvű pedagógusképzés megerősítésére kötött együttműködést határon túli intézményekkel a Debreceni Egyetem.
A magyar nyelvű pedagógusképzés megerősítésére kötött együttműködést határon túli intézményekkel a Debreceni Egyetem. - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – A magyar nyelvű pedagógusképzés megerősítésére kötött együttműködést határon túli intézményekkel a Debreceni Egyetem.

A Kárpát-medencei magyar nyelvű pedagógusképzés oktatói és kutatói bázisának megújulását támogatja az az együttműködés, amelyet a Debreceni Egyetem, az Ungvári Egyetem, a II. Rákóczi Ferencz Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Babes-Bólyai Tudományegyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem kötött június 18-án, a közép-európai pedagógusképzés problémáit megvitató, Debrecenben rendezett háromnapos konferencia nyitóünnepségén.


Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

– Kilenc éve indult el a határon túli intézményekkel a kapcsolatok elmélyítése, azóta az oktatókat, kutatókat és hallgatókat érintő számos közös programon vettünk részt. A Debreceni Egyetemen sokan doktorálnak, sőt habilitálnak is a határon túli intézményekből. Úgy gondolom, a bolognai rendszerben a pedagógusképzés nagy pofonokat kapott, az aktuális együttműködésnek köszönhetően feltárhatjuk a problémákat és megkereshetjük a kapcsolódási pontokat. A legideálisabb az lenne, ha egységes elveken alapulna a magyar nyelvű pedagógusképzés az egész Kárpát-medencében – mutatott rá a Debreceni Egyetem és a határon túli intézmények kapcsolatára Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese. Hozzátette: az együttműködő felsőoktatási intézmények immár közös pályázatokat is benyújthatnak a képzés fejlesztésére.

A posztszocialista országok felsőoktatása közös problémákkal küzd, a határon túli kisebbségekben azonban a pedagógusképzés ügye sajátos, az egyik legértékesebb, a jövőt is megalapozó területnek tekintik – hangsúlyozták a szakemberek.

– A pedagógusképző kollégiumok és a szakképzés területén is jó példákkal járnak előttünk partnereink, ezeket a gyakorlatokat is lesz lehetőségünk az együttműködésnek köszönhetően áttekinteni. Emellett létrehozunk az intézményi kutatóműhelyekből egy kutatói hálózatot és régiót, ami lehetőséget biztosít állandó vagy projektrendszerű nemzetközi közös kutatások lefolytatására – tájékoztatott az együttműködést szakmailag koordináló Pusztai Gabriella, a Debreceni Egyetem Felsőoktatási Kutató és Fejlesztő Központjának vezetője.


Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

– A határon túli intézményekben kétnyelvű az oktatás, a Debreceni Egyetem segítségével pedig létrejöhet a központtal, Magyarországgal való párbeszéd – fogalmazott Pletl Rita, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Tanárképző Központjának vezetője. Szállassy Noémi, a Babes-Bólyai Tudományegyetem adjunktusa arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatói-kutatói mobilitást is elősegíti az intézmények közötti együttműködés.

Zubánics László, az Ungvári Egyetem adjunktusa kiemelte a Debreceni Egyetemmel való kiváló kapcsolatot, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a kárpátaljai régióból a továbbtanulók legnagyobb számban a Debreceni Egyetemet választják, a doktoranduszok is a cívisvárosban tanulnak.

– Debreceni Egyetem –