Nymozás egy tigris megölése ügyében

Nyomozást indított a malajziai kormányzat szerdán egy tigris megölése miatt.

A nyomozás lefolytatásával megbízott vadvédelmi hatóság bejelentése szerint “a hároméves állat megölése akkor történt, amikor az ország hatalmas erőfeszítéseket tesz a veszélyeztetett faj állományának megduplázása érdekében”.

A Star című helyi lap szerint a nagymacskát az egyik észak-malajziai faluban lőtte le a kormány önkéntesekből álló fegyveres erejének egyik tagja, mert erre kérte egy helybeli, aki szerint a ragadozó több baromfiját megölte és felfalta.

Hivatalos adatok szerint az 1950-es években a maláj tigris (Panthera tigris malayensis) egyedszáma ötezer volt, napjainkra viszont ez a szám 450-500-ra csökkent. Ez már azzal fenyeget, hogy kipusztulhat a különleges alfaj, mivel az állomány létszáma nem elég a reprodukcióhoz és a genetikai változatossághoz.

A Biodiverzitási és Biotechnológiai Tanács nevű kormányszervezet egy akciótervet fogadott el a maláj tigris megmentése érdekében. A terv értelmében kibővítik a tigrisek élőhelyét, és az állatokat szigorúan tilos lelőni vagy megsebesíteni. A vadvédelmi hatóság szerint a tigrist megölő férfi “nem jelentette az esetet, és nem az előírásnak megfelelően járt el, mert annak értelmében olyan csapdát kellet volna készítenie, amely nem okoz sérülést az állatnak.” A férfi évekre börtönbe kerülhet, ha bíróságig jut az ügy és bűnösnek találják

Februárban is megöltek egy nagymacskát Malajzia északi részén, miután az állat megsebesített egy férfit. A helyi törvény szerint öt év börtönnel is büntethető az, aki bizonyíthatóan a bőréért, a csontjaiért vagy bármely más testrészért ölt meg egy tigrist.

– Független Hírügynökség