Nyitranováki robbanás: újabb holttest került elő

Nyitranovák – A nyitranováki robbanássorozat újabb áldozatának holtteste került elő pénteken. Az egy héttel ezelőtti szlovákiai katasztrófa halálos áldozatainak száma így hivatalosan négyre emelkedett, további négy embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Egy férfi holttestéről van szó; azt egyelőre nem közölték, kié. Teste a robbanások epicentrumának számító területen került elő a romok alól. A még keresett négy ember közül három nő, egy férfi.A Nyitrától északra fekvő kisvárosban a helyi katonai ipari létesítmény hadianyagok szétszerelésére, megsemmisítésére szolgáló csarnokában következett be az első detonáció, majd két újabb robbanás következett.

Az ipartelep egy részét a detonációsorozat teljesen elsöpörte a föld színéről, de gyakorlatilag az egész beépített terület tönkrement. A robbanás erejét jelzi, hogy két kráter is keletkezett, melyek közül a nagyobbik átmerője körülbelül húsz méter. Több mint tíz kilométernyire lévő épületek – köztük a bajmóci vár – ablakait is kiverte az óriási légnyomás. A szlovák határhoz közeli cseh szeizmológiai berendezések földrengésként érzékelték a robbanásokat, erejük a mérések tanúsága szerint egy magnitúdó körüli volt.

Bár az első elemzések szerint nem nőtt meg lényegesen a káros anyagok koncentrációja a levegőben, a közeli patakban röviddel a történtek után a krómtartalom a megengedett harmincszorosa volt, s nagy mennyiségű ólmot, kadmiumot, rezet és higanyt is kimutattak a szlovák környezetvédelmi főfelügyelőség szakemberei. A védelmi tárca szerint ez azzal függhet össze, hogy a fel nem robbant, de felhevült lő- és robbanószer hűtéséhez a patak vizét is felhasználták.