A robotika az egyik lehetőség

Akt.:
Diákok bemutatója a sajtótájékoztatón Fotó: Matey István
Diákok bemutatója a sajtótájékoztatón Fotó: Matey István - © Fotó: Matey István
Debrecen – A városnak is érdeke, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a természettudományok iránt.

A jövő csöppent a kedden az 1,8 milliárdos költséggel elkészült, és február 10-én kapuját megnyitó Agóra Tudományos Élményközpontban kedden megrendezett sajtótájékoztatóra. Közvetítője egy érettségi előtt álló fiatalember, a várpalotai B. Kiss Bálint tavaly megnyerte az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díját. Ám, amiért alkotói tevékenységét rövid prezentációban összefoglalta, az a jelennek szólt.

Az austini online egyetemen már diplomát szerző Bálint szerint ideje lenne elkezdeni azokat az innovációs eszközöket szélesebb körben megismertetni a diákokkal, melyeket például ő, illetve a hozzá hasonló érdeklődésű emberek fejlesztenek ki, és használatukkal, továbbfejlesztésükkel piacképes tudásra tehetnének szert a fiatalok. Ennek indoklására egy tanulmányra hivatkozott, miszerint a mai ifjúság a jövőben 65 százalékban olyan munkát fog végezni, amit ma még nem is ismerünk. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 2020-ig minimum 50, de lehet 200 milliárd okos eszközt fognak gyártani a világon, ami nagyobb robbanást fog okozni az internet megjelenésénél is. Ezeket ugyanis valakiknek le kell gyártaniuk, s nem mindegy ebben hány magyar mérnök fog részt venni.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Ezután bemutatta az általa egy év alatt kifejlesztett kis panelt, melynek a segítségével különböző roboteszközöket lehet kialakítani. Mivel ezek nagy része inkább játékos funkciójú, mint sem tudományos, a fiatalok érdeklődését hamarabb felkeltheti, és megerőltetés nélkül sajátíthatják el a robotika tudományát, amit később munkájuk során már tudományosan alkalmazhatnak.

A prezentációhoz kapcsolódva dr. Barcsa Lajos alpolgármester úgy fogalmazott: a városnak nem mindegy, milyen diákok kerülnek ki az iskolapadokból. Éppen ezt a célt szolgálja az Agóra Tudományos Élményközpont megépítése, ahol a játék és a szórakozás ötvöződik a tanulással. Erre nagy szükség van, mert az utóbbi években a diákok érdeklődése elfordult a természettudományoktól, ugyanakkor a munkaerőpiacon ilyen érdeklődésű embereket keresnek.

Az intézmény igazgatója, Somogyi Béla arról beszélt, hogy szerinte téved, aki azt hiszi, a következő generációkat már kevésbé értelmes dolgok érdeklik, mint az előzőeket. Az általa vezetett tanulóközpontnak február 10-től az lesz a feladata, hogy az érdeklődő fiatalokat megtalálja – tette hozzá. Ehhez olyan partnerek szükségesek, mint National Instruments, amely február 7-én ott rendezi meg a FIRST LEGO League (FLL) nemzetközi robotprogramozási versenysorozat közép-európai elődöntőjét a visegrádi országok legsikeresebb középiskolás csapatai – köztük 9 magyar – részvételével.

HBN-ÉP