Nyitás előtt a tócóskerti fedett piac

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint már zajlik a műszaki átadás-átvétel
A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint már zajlik a műszaki átadás-átvétel - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Befejeződött a debreceni tócóskerti lakótelepi kispiac februárban kezdett építése a Holló László sétány István út felőli részén. Jelenleg az új épület műszaki átadása-átvétele zajlik. A nagyrészt zárt házban egyebek mellett 4 üzletet, mosdókat, irodákat alakítottak ki. A kereskedők 68 asztalról kínálhatják majd portékáikat.

Egyik hétköznap reggel ellátogattunk a Tócóskerti lakótelep István úti részén, a Holló László sétányon február óta épülő új fedett kispiachoz. A beruházást körbejárva azt láttuk, hogy bár a védőkerítést még nem bontották el teljesen, és bemenni még nem lehet, az építők már levonultak.

A munka kívülről látszólag befejeződött. Már a biztonsági kamerákat is felszerelték.

Fedett helyen piacozhatunk

Az új kispiac két nagyobb épületegységből áll. A szervizút felőli oldal alacsonyabb, földszintes. A fehérre festett falakat, részben vöröses-barnás színű klinkertéglával díszítették, melyek mögött üzletek, mosdók, irodák kaptak helyet. Új parkolóhelyeket is kialakítottak. A posta felőli részen, a másik szárnyban helyezték el a piaccsarnokot, aminek déli része nagyrészt üvegtáblákból áll, keleti és nyugati oldalfalait fehérre festett lemezek borítják. A csarnok fölé épített lejtős tető megvédi majd az árusokat, a vevőket és az árut az esőtől, valamint a tűző napsütéstől. Ugyanakkor a falak érdekes módon nem érnek fel a födémig. A hiányzó egy, másfél méter magas részre acélhálót feszítettek ki. Így ott jár majd a levegő. Korábbi hírek szerint az ősszel elkészülő épületben 68 árusító asztalt helyeznek majd el. (Ezek ottjártunkkor még nem voltak a helyükön.)

pc (2)Fotó: Derencsényi István

Közvetlenül az építési terület mellett, a Holló László sétányon most is működik a tócóskerti kispiac, ahol csak asztalok fölé szerelt lemezek nyújtanak némi „komfortot”.

Nem emelkedik a helypénz

Az építkezés megkezdésekor tartott sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy az árusoknak az új helyen is ugyanannyi helypénzt kell majd fizetniük, mint most.

Információink szerint a piacépületet a későbbiek során közösségi célokra is használnák, rendezvényeket tartanának ott.

A debreceni polgármesteri hivatal kérdésünkre azt közölte, hogy jelenleg az épület műszaki átadása-átvétele zajlik, majd a 4 üzletbe költöznek be a bérlők. Úgy számolnak, hogy a hónap végén vagy október elején adják át a létesítményt.

OCs


A palota homlokzata is megérett a rendbetételre
Debrecen - Az épület külső renoválására már megvan a pénz, a belső munkákra 255 millió kellene. A Debreceniek Háza kialakításának érdekében szeptember 28-ig kell beadnia a pályázatot az önkormányzatnak. A város 255 millió forintot szeretne elnyerni a Piac utcai épület belső korszerűsítéséhez. ...

A Zenede épülete 1912-ben. Megépítésekor egyemeletes volt
Debrecen - Debrecen meghatározó épülete a zeneoktatás százados otthona, hírességek, jeles események befogadója. A Csapó utca Debrecen legrégebbi utcája. A belőle nyíló Vár utca elnevezése jelzi, hogy itt valamikor vár állott, s így is van: a Kálvin tér karéja zárja közre a Csapó utca sarkával azt...