Debrecen hírei

2018.01.29. 13:49

Agrárképzés – 150 éve Debrecenben

Debrecen - A szakmai innováció és az évszázados hagyományok párhuzamosan jelennek meg a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának mindennapjaiban. A sárgulás és a korsóavatás idén sem maradhat el.

Debrecen - A szakmai innováció és az évszázados hagyományok párhuzamosan jelennek meg a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának mindennapjaiban. A sárgulás és a korsóavatás idén sem maradhat el.

A Quacquarelli Symonds World University Rankings évek óta a világ kétszáz legjobb képzőhelye között tartja nyilván a debreceni agrárkart, ami az alap- és mesterképzésektől a szakirányú továbbképzésen és felsőoktatási szakképzésen át a doktorképzésig teljeskörű oktatási rendszerben fogadja hallgatóit.

- Folyamatosan fejlődik és bővül képzéseink köre. A 2017/2018-as tanévtől indult újra az ötéves agrármérnök képzés, ami gazdasági ismeretekre és erős alapozó tárgyakra (biológia, kémia, élettan) építve garantálja, hogy az itt diplomát szerző fiatalok bármilyen vállalkozási környezetben innovatívan tudjanak a kihívásokra reagálni. Most februártól pedig az országban elsőként hirdettünk mezőgazdasági vízgazdálkodási mesterszakot – sorolja az újdonságokat Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A hallgatók alap- és mesterszakokon is bekapcsolódhatnak a duális képzésbe. A kar csaknem nyolcszáz agrárágazati partnerrel áll kapcsolatban, akik a gyakorlati és duális lehetőségek mellett szakdolgozati témákat is ajánlanak a végzősöknek, valamint a kutatásban is szorosan együttműködnek az intézménnyel.

Fotó: unideb.hu

- Kutatási fókuszterületeink a vízgazdálkodás és az élelmiszerágazat, ezekre építve fejlesztjük infrastruktúránkat is. Az elmúlt évek európai színvonalú beruházásai (a halbiológiai laboratórium és az élelmiszertechnológiai tanüzem) után idén hidrológiai mérőház, szaporító üvegház és állatbiológiai ház épül karunkon – teszi hozzá Komlósi István.

Mindeközben a diákélet is egyre komfortosabb a Böszörményi úti campuson. A több mint 500 tanulónak szállást adó Veres Péter Kollégiumot az elmúlt években teljesen felújították, sőt a tervek szerint épül még egy új, 350 férőhelyes diákotthon a területen. Bővül a sportolási lehetőségek köre is, hiszen a Kecskeméti János Sportcsarnok mellé teniszközpontot épít az egyetem 4 belső- és 8 szabadtéri pályával.

Az egyetem agrárkara a fejlesztések és az innováció mellett nagy hangsúlyt fektet hagyományaira. Idén 150 éves jubileumát ünnepli a debreceni agrárfelsőoktatás, miután 1868-ban itt indult az országban elsőként magyar nyelvű mezőgazdasági képzés. Ebből az alkalomból több ünnepi rendezvényt is tervez az intézmény, megrendezik többek között minden eddigi évfolyam együttes találkozóját.

Természetesen idén is sárgulnak az utolsóévesek, majd korsóavatást tartanak, hiszen ez miden debreceni „agráros” kiváltsága. Egykori hallgatóiról sem feledkezik meg a MÉK, minden évben jubileumi diplomaosztón köszönti 60, 70, 80 évvel ezelőtt végzett egykori diákjait.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!