Világhírnevet a bagamérinek!

Bagamér kincse, a torma
Bagamér kincse, a torma - © Fotó: Kovács Péter
A világ legjobb minőségű tormáját termelik Bagamérban és a környéken. Ezt nem csak mi, elfogult hajdú-bihariak mondjuk, hanem a tormatermeléshez értők, a gasztronómiában jártasak is. Kovács Zsolt írása.

Ha pedig ez így igaz, akkor jogos a kérdés: miért csak éppen megélni és nem jól élni tudnak a tormából az ottaniak. Főleg akkor, ha hozzávesszük a tormatermelésben egyedülálló szakértelmüket, plusz az évről évre beletett rengeteg munkát, aggódást, utánajárást. Elintézhetnénk ezt egy kézlegyintéssel és egy mondattal: munkához szokott, szívós fajta az érmelléki, ebbe nőtt bele, ezt éli, ezt adja tovább.

De még sincs ez így jól! Már csak azért sem, mert ha a következő generáció nem leli meg a megélhetését a tormatermesztés jelenlegi, hagyományos, kézműves formájában, akkor bizony idővel az elődök tudása, tapasztalata is sírba száll. Afelől kétségem sincs, hogy a torma évtizedek, évszázadok múlva is védjegye lesz Bagamérnak. Csakhogy, ha már nem a két évszázados hagyomány szerint, hanem nagyüzemi módon termesztik ezt a fűszernövényt, elveszítheti az egyediségét, kivételes voltát, besimulhat az Európa más tájaira, vagy éppen Kínára jellemző tömegtermelésbe; és már nem a híres „bagaméri torma” lesz, hanem a tömegtermelés révén csak egy torma a százból.

Hogy ez ne így legyen, akár mi magunk is tehetünk. Például beépítjük étrendünkbe ezt a kivételes és egészséges fűszernövényt. Ez azonban még nagyon kevés – tudom. Az igazi az volna, ha a térségben megtermelt tormát helyben dolgoznák fel. Méghozzá úgy, hogy maguk a termelők lennének a feldolgozó tulajdonosai. Helyi alapanyag, helyi recept, helyi munkaerő, helyi termék! Mégpedig az adott terméket illetően a világ legjobbja. Igen, ezt kellene megszervezni, megfinanszírozni valakinek, aki ugyancsak abban érdekelt, hogy ez siker legyen.

– Kovács Zsolt –


Vörösné Gizella (elöl) és Horváthné Ica Gábor Tiborék udvarán a tormaválogatás közben
Bagamér - Keményen megdolgoztak a termelők az idei rekordmagas árért az Érmelléken. A múlt évinek most több mint duplája a torma ára, az első osztályú gyökér kilójáért 500 forintot adnak a felvásárlók. Ahhoz, hogy eddig soha nem látott magasságokban jár az Érmellék világhírű fűszernövényének ár...Nyíradony.
HAON.HU


hirdetés