Százhúsz éve ütött ki a nevezetes zendülés

Akt.:
Százhúsz éve ütött ki a nevezetes zendülés
© Illusztráció: Pixabay
Bagamér – Megelégelték a kíméletlen adóvégrehajtást a bagaméri parasztok és elüldözték jegyzőt.

A 19. század végén Bihar vármegyében két említésre méltó fegyveres megtorláshoz vezető aratósztrájk volt, mindkettő a Békés vármegye szomszédságában lévő Ugrán történt. A bagaméri zendülés ezek mellett joggal tekinthető a századvég első jelentősebb bihari parasztmegmozdulásnak.

1898. január 12-én kíméletlen adóvégrehajtás közben Balogh Imre kisújsori (utóbb: Csokonai utca) lakos csendőrszuronytól életveszélyesen megsebesíttetett, mire zendülés ütött ki. Négy-ötszáz bagaméri valósággal megostromolta a községházát (a mai óvodát). A minden baj okozójának tartott Sártory Endre jegyző csak az esteli sötétség leple alatt tudott a településről elmenekülni. A község fejlődését nagyban elősegítő, nálunk 1884. április 16-ától működő pedáns jegyző nem is tért többé vissza. Nagyváradon a megyei kórház gondnoka lett.

Ostromállapot

Az újságok – talán némi joggal, ám erős túlzással – „véres szocialista zendülésről” írtak. Kiss Albert – egykori templomépítő református lelkészünk – a székelyhídi választókerület függetlenségi párti képviselőjeként 1898. január 29-én interpellált a képviselőházban az ostromállapot miatt. A nagyváradi királyi törvényszék 1898. március 23-án 65 „zendülő” ellen hozott vádhatározatot, 24 személy ellen pedig megszüntette az eljárást.

A hajdúk utolsó fellángolása

Az 1898. június 17-én kihirdetett ítélet 63 elítéltre 40 évet meghaladó szabadságvesztést rótt ki. Ezen a fellebbviteli fórumok keveset változtattak. Az ügy végére a Magyar Királyi Kúria 1899. január 24-én tett pontot. Az agrárszocializmus terjedése hatással volt Bagamérra is. Biharban még első lépéseit tevő mozgalom puszta híre is bátorítólag hatott a község elkeseredett népére. A zendülés a bagaméri hajdúk utolsó fellángolása a birtokos parasztok és az agrárproletárok (volt zsellérek) közös megmozdulása volt, amely közvetlenül az államhatalom helyi képviselői ellen irányult.

HBN–Ruszoly Barnabás


A bagaméri zendülés 120. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést
Bagamér - A bagaméri zendülés 120. évfordulója alkalmából tartott koszorúzással egybekötött megemlékezést a nagyközség önkormányzata és a Bagaméri Kör pénteken, az óvoda falán elhelyezett emléktáblánál. [caption id="attachment_3734829" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Lakatos Gyula[/caption...

A lebombázott Nagyállomás
Debrecen - Papp József helytörténész sorozatában a második világháború debreceni eseményeit eleveníti fel. Fejezetek Debrecen történetéből, 27. rész: Katonasírok a köztereken. Az amerikai légierő pusztító bombaszőnyegével 1944. június 2-án teljes valóságával elérte Debrecent a második világháború...

Bagamér - 125 éve alakult, mára azonban már megszűnt a bagaméri önkéntes tűzoltóság. „Alighogy haza mentünk a községházáról, alighogy az ebédet elfogyasztottuk, megkondult a vészharang, s azon vasárnap délután tűzvész emésztette meg Kiss Sándor házát, s ekképpen mindjárt a kezdetén a szomorú fela...Nyíradony.
HAON.HU


hirdetés