Jogerősen is fogházbüntetés a bagaméri tragédia ügyében

Akt.:
Jogerősen is fogházbüntetés a bagaméri tragédia ügyében
© Fotó: Matey István
Debrecen – Jogerősen is egy év fogházbüntetésre ítélte – két évre felfüggesztve – a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki munkáltatóként megszegte a munkavédelmi előírásokat, és egy közfoglalkoztatott meghalt, amikor ráomlott a homokfal Bagamérban, 2015 decemberében.

A vádlottat a bíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, és kötelezte csaknem 300 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is.

Első fokon 2017 májusában hozott ítéletet a Debreceni Járásbíróság. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, de a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

A Debreceni Törvényszék most elfogadta az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást. Eszerint a vádlott a közfoglalkoztatottak munkavezetőjeként 2015. december 2-án reggel eligazítást tartott a település közmunkásainak. A sértett és négy kollégája az önkormányzat zártkerti ingatlanjára ment, a Kisszőlő („Öregszőlő”) tanyán lévő homokdombhoz, hogy ott lapát segítségével homokot termeljenek ki, Bagamér utcáinak síktalanításához. A homokbánya nem volt bekerítve, a lakosok földnyerő helyként szabadon használhatták, bár a terület bányászati engedéllyel nem rendelkezett. Az elszállított homok miatt néhol 5-8 méter magas, szinte függőleges, omlásveszélyes partszakaszok alakultak ki, de a területen nem volt figyelmeztető, jelző és tájékoztató tábla.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

A sértett és négy társa több szállítmány homokot termelt ki. A pótkocsis traktor közvetlenül a homokfal mellett állt, a közmunkások pedig a leomlott homokból lapátoltak a platóra. A homokfal az utolsó szállítmány felrakodása közben szakadt rá a pótkocsi mellett álló közmunkásokra. Míg a pótkocsi szélein álló munkások el tudtak ugrani a lezúduló, megközelítőleg 1 méterszer 0,8 méteres, kővé szilárdult ún. kovárvány elől, addig a pótkocsi középső részénél álló sértettet a homoktömb nekinyomta a pótkocsi oldalának. A leomló homokfal a sértettet mellkasa alsó részéig betemette, és olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy Gy. J. a helyszínen meghalt.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Bár a sértett és társai az előző napi esőzésektől nedves, omlásveszélyes területen nyerték ki a homokot, a vádlott nem hívta fel a munkások figyelmét a biztonságos munkavégzésre, nem biztosította a biztonságos munkavégzéshez szükséges eszközöket, és a baleset bekövetkezéséig egyszer sem ellenőrizte a munkavégzést. A közmunkások kaptak ugyan munkavédelmi oktatást, de az nem terjedt ki a földkitermelés kockázataira. A bíróság ugyanakkor a sértetti közrehatást is kimondta, a munkavédelmi előírásokat ugyanis Gy. J. sem tartotta be.

Kovács Péter, a Debreceni Törvényszék tanácselnöke indoklásában kiemelte: a vádlottnak akkor is be kellett volna tartatnia a foglalkozási és munkavédelmi szabályokat, ha ő maga sem ismerte azokat. Ez alól akkor sem mentesül, ha nem részesült megfelelő munkavédelmi oktatásban. Az ugyanis tény, hogy B. László földmunkákra valóban nem kapott kioktatást. Kovács Péter hangsúlyozta: a vádlott azzal a megjegyzéssel küldte ki a területre a dolgozókat, hogy csak sík területről szedjék a földet, ez alapján tehát feltételezhető, hogy munkavédelmi oktatás nélkül is tisztában volt azzal, hogy a függőleges homokfal veszélyes lehet. Az ügyben egyébként lehetett volna más felelős is, az ügyészség azonban csak B. Lászlót vádolta meg a bűncselekmény elkövetésével.

– Debreceni Törvényszék –


Fotó: Matey István
Debrecen, Bagamér - Egy év fogházbüntetésre ítélték azt a bagaméri munkavezetőt, aki a közmunkások irányításáért felelt, amikor 2015 decemberében leomlott a homokfal, egy kővé szilárdult homokrög pedig agyonütötte az egyik közmunkást. A büntetést a Debreceni Járásbíróság két évre felfüggesztette. Az...

Fotó: Napló-Archívum, Matey István
Bagamér, Debrecen - Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják. Egybefüggő vallomást tett és a kérdésekre is válaszolt B. László, a bagaméri önkormányzat közmunkásainak munkavezetője hétfőn, amikor elkezdődött a tragikus homokfal-omlás miatt indult b...Nyíradony.
HAON.HU


hirdetés