Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap Álmosdon

Köteles István függetlenként indul
Köteles István függetlenként indul - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a hajdú-bihari Álmosdon, a tisztségért hét jelölt indul – közölte a helyi választási iroda vezetője szerdán az MTI érdeklődésére.

Medve Erzsébet tájékoztatása szerint az önkormányzati voksoláson hatan függetlenként – Demeter Csaba, Tóthfalusi Barnabás, Tóth Sándor, Ari Sándor, Köteles István, Oláhné Balogh Tímea Rozália -, míg Kozma Attila Mátyás a Magyar Munkáspárt jelöltjeként méretteti meg magát, rájuk szavazhat a választásra jogosult 1424 helybéli.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a korábbi polgármester – Köteles István (Fidesz-KDNP) – tisztsége méltatlanság miatt 2017. október 12-i hatállyal megszűnt – jelezte a választási iroda vezetője.

Álmosd képviselő-testülete 2016 májusában fordult a bírósághoz azzal, hogy Köteles István sorozatos, vagyoni hátrányt okozó törvénysértő magatartása, mulasztása miatt szüntessék meg polgármesteri tisztségét. Az első fokon eljáró Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2016 júliusában felfüggesztette posztjáról a polgármestert, majd 2017 júniusában – nem jogerősen – megszüntette a tisztségét.

Az ítéleti tényállás szerint Köteles István 2015 augusztusa és 2016 januárja között másfél millió forint előleget vett fel. 2016 januárjában úgy próbált elszámolni, hogy nyolc rendezvény megtartásáról mutatott be dokumentumokat. A megrendelők és a plakátok azonban utólag készültek el, az azokon szereplő időpontokban, helyszíneken és tartalommal Álmosdon nem voltak események. Törvényt sértett a polgármester akkor is, amikor 2015 decemberében képviselő-testületi határozat nélkül vett fel nettó 293 ezer forint jutalmat.

A Debreceni Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet és 2017. október 12-i hatállyal jogerősen felmentette polgármesteri tisztségéből Köteles Istvánt. A törvényszék szerint “súlyos, szándékos, sorozatos, vagyoni kárt okozó magatartása nem egyeztethető össze a polgármesteri tisztséggel”.

A volt településvezető függetlenként indul újra a vasárnapi időközi polgármester-választáson.

– MTI –


Álmosd - A falu leváltott, előző vezetője is „ringbe szállt” a tisztség elnyeréséért. Lezárult a jelöltállítás az időközi polgármester-választásra Álmosdon. A határidőig hét aspiránst vett nyilvántartásba a helyi választási bizottság. A 2018. január 28-ra kiírt szavazást azért kell megtartani, me...

Csige Tamás hajdúdorogi polgármester a város hetén ovisok körében
Hajdú-Bihar - Ha a polgármester vétkezik, akkor azt mondhatja az egyszerű ember, hogy „ha neki lehet, akkor nekem is”. A bíróság jogerősen megfosztotta hivatalától Köteles István álmosdi polgármestert. Az ítélet indoklásában egyebek mellett elhangzott, hogy a falu korábbi első embere súlyos, szán...

Debrecen - Bizonyítottnak találták, hogy Köteles István megrövidítette az álmosdiakat. Súlyos, szándékos, sorozatos jogsértésekkel okozott vagyoni károkat a szűkös anyagi erőforrásokkal rendelkező önkormányzatnak, ami nem összeegyeztethető a polgármesteri tisztséggel – jelentette ki szóbeli indok...Nyíradony.
HAON.HU


hirdetés