A magyarok István király méltó utódai

A magyarok István király méltó utódai
© Fotó: Tulipán Csilla
Nyíradony – Hagyományosan augusztus 20. előestéjén tartják Szent István király és az Új Kenyér Ünnepét a járási székhelyen.

Az Isztambulból érkező Yeditepe Folklóregyüttes kápráztatta el a közönséget bemutatva a török hagyományokat és néptáncot a szabadtéri színpadon. A karneváli ízelítő után magyar himnuszunk hangjai csendültek fel a városháza udvarán, aztán Kondásné Erdei Mária Nyíradony polgármestere köszöntötte a helyieket és Nyíradony németországi testvértelepülésének képviselőit.

Fekete Gergely-Szabó Dóra, Rost Bence-Juhász Fanni, Sopronyi György-Vajda Krisztina kiváló minősítéseket nyert adonyi néptáncos-párok műsora után Tasó László, országgyűlési képviselő ünnepi szónoklata következett. A képviselő az ünnep történelmi múltjáról beszélt, s István király személyét dicsőítette:

Sokféleképpen ítélnek meg bennünket, magyarokat, de Európában is egyre inkább úgy látnak, mint István király méltó utódait és a keresztény értékek védelmezőit.”

Az új kenyeret Szikora József görögkatolikus pap és Suszter Szabolcs református lelkész áldotta meg, s a néptáncos leányok kínálták piciny darabjait az ünneplőknek.

nyiradony1Fotó: Tulipán Csilla

Az ünnep zárásaként a Szózatot énekelték a jelenlévők, majd közösen átvonultak Birizdó Gabriella szobrászművész a Korona felajánlása nevű emlékműhöz, ahol a Nyíradonyi Pávakör énekei kíséretében Tasó László országgyűlési képviselő és Nyíradony Város Képviselő-testületének tagjai helyezték el a tisztelet virágait.

– Tulipán Csilla –Nyíradony.
HAON.HU


hirdetés