Nyíracsádon keresztet szenteltek az új kenyér ünnepén

Nyíracsádon keresztet szenteltek az új kenyér ünnepén
© Fotó: Kedves Zilahi Enikő
Nyíracsád – A sokéves hagyományhoz híven Nyíracsádon idén is augusztus 19-én emlékeztek szent királyunk, István államalapítására.

Az ünnepi délután szemerkélő esőben a település Gúthi erdőbe vezető utcájának végén kezdődött, ahol Tóth Elek görögkatolikus parókus atya és Tapasztó János római katolikus kanonok atya felszentelte a nemrég felállított útszéli keresztet. A régi feszületet megette az idő, s az időjárás viszontagságait sem bírta már. A település lakosai számára nagyon fontos az útszéli kereszt, hiszen valamikor itt várta a proseció a pócsi búcsúsokat, napjainkban pedig itt van a Máriapócsra induló gyalogos zarándokok első pihenőhelye. A keresztet a település önkormányzata állíttatta, a fát Szigeti Imre ajánlotta fel, a keresztet Koszorus Sándor formálta meg, a korpuszt pedig Kiss József festette.

Szétosztották a falu kenyerét

A régen várt égi áldás miatt a Vécsey park helyett a művelődési ház adott otthont az V. kenyérünnepnek, ami idén is a mazsorettek bevonulásával kezdődött. Dr. Nagy János polgármester ünnepi köszöntője után az egyházak vezetői megáldották az újkenyeret, majd a helyi népdalkör, az ifjúsági citera együttes és az Eördögh Forgó Néptánc Együttes műsorának tapsolhatott a közönség. Ezt követően Koroknai Árpád az ünnep hangulatához simuló dalokkal kedveskedett az egybegyűlteknek. A délután zárásaként a mazsorettek a megáldott új kenyérrel kínálták meg az V. kenyérünnep résztvevőit.

HBN–KZE