Porlepte történetek: Az emlékek koszorúja

Porlepte történetek: Az emlékek koszorúja
© Illusztráció: Pixabay
Nyíracsád – Nagymama szerette a virágokat. Még egészen apró lányka voltam, amikor felfigyeltem a fehér falú kicsi ház előtt zöldellő „virágkerítésre”, ami a szomszéd kertjét választotta el nagymama takaros kis házától. A hat-nyolc éves kislány önmagamnak hatalmasnak tűnt a két bokor, még az előtte kuporgó tucatnyi virágtő is derékig ért.

Hónapokig fejtegettem a titkot, a hatalmas, zöld, egyébként jelentéktelennek tűnő virágtalan növényekről.”

Feltűnt nekem már kora tavasszal, hogy nagymama ezeket az általam csak kerítésvirágnak nevezett növényeket egészen másként szereti, mint a többit. A kapa sokkal finomabban harapott a földbe, a gereblye gyakrabban szántott azon a helyen, és hát a locsoló is hetente többször járt arrafelé. Nagymama azt mondta, az erzsébeteknek, meg a morzsikáknak, merthogy így nevezte a virágait, nagy feladatuk lesz nemsokára. Hónapokig fejtegettem a titkot, a hatalmas, zöld, egyébként jelentéktelennek tűnő virágtalan növényekről.

Októberben aztán megtörtént a csoda. Egyik napra apró, fehér, rózsaszín virágok pattantak ki a hónapok óta duzzadó rügyecskékből, majd szinte egyetlen hét alatt borult sziromba a „kerítésvirág”, s királynőként pompázott egy egész hónapon át. Nagymama szeme sugárzott a büszkeségtől.

Október végén aztán egy délutánon sarlóval, metszőollóval indult a bokrokhoz, s mire észrevettem, hatalmas pusztítást végzett. Levágott minden virágot, ágat, levelet. Felnyalábolta, s bevitte a sparhelt elé. Annyira megrémültem, hogy csak a konyhaajtótól mertem lesni, mit csinál.

Fűzfavesszőt hajtott, a végénél összekötötte jó erős madzaggal. Aztán leült a virághalom közepére, titokzatos szeretettel mosolygó szeme valahova a régmúltba indult. Mire visszatért a múlt-utazásból, a virághalom eltűnt, s tucatnyi könnycsepp alakú koszorú sorakozott a sparhelt előtt.

Aztán november elsején karjára fűzte a koszorúkat, s kivitte valamennyit a temetőbe szerettei sírjára. Nem kellett érte sorba állni a virágosnál, nem került sok ezer forintba, mégis szebben virítottak az aprócska, viseltes fakereszteken, mint bármi.

Nagymama emlékeivel, két keze munkájával fizetett értük. A könnycsepp alakú virágfüzérek így váltak minden év november elsején az emlékek koszorúivá nagymama keze által.

Nagymamája emlékére lejegyezte: Kedves Zilahi Enikő


Nyíradony egykori focistái
Nyíradony - A szakolykerti születésű Meszesán Miklós festő-mázoló édesapja, nagybátyja is kapus volt, ő is adonyi kapus lett 1960-85-ig. Elmesélte, miért nem lett NBI-es focista. – Nyolcadik osztályos voltam, mikor május 1-én elhívtak minket futballozni Szakolyba egy baráti mérkőzésre. Örültek ne...

Nyíracsád - A templomtoronyba felmászni, s onnan lenézni a tájra, mindig szemet gyönyörködtető látvány. Tiszta időben kilométerekre lehet ellátni. Ma már nagyon ritkán merészkedik fel valaki a templom tornyába, régen azonban sokkal gyakrabban látogatták azt a helyet. Nyaranta mindennapos vendége...Nyíracsád.
HAON.HU


hirdetés