„Nagy port vert fel” a kombinált akadályhajtás immár Nyíracsádon is

Akt.:
A hazai Rózsa Attila, testvérével, Rózsa Norbert segédhajtóval a negyedik legjobb időt hajtotta
A hazai Rózsa Attila, testvérével, Rózsa Norbert segédhajtóval a negyedik legjobb időt hajtotta - © Fotó: Kedves Zilahi Enikő
Nyíracsád – Hagyományteremtő szándékkal rendeztek fogathajtó versenyt a nyírségi településen.

Rózsa Attila és Szigeti Zsolt személyében helyi versenyzők is színesítették a palettát az augusztus 18-án Nyíracsádon megrendezett fogathajtó versenyen. A nagy érdeklődést és sok résztvevőt vonzó viadalnak a falu határában lévő Csonkás Szabadidőpark adott otthont, ahova a kora délelőtti óráktól folyamatosan érkeztek a fogatok. Nagy volt a sürgés-forgás már péntek délután is, amikor Kovács Sándor pályaépítő vezetésével tucatnyi segítő dolgozott azon, hogy a verseny zavartalan, élvezetes és megfelelően biztonságos legyen.

Kombinált hajtás

A hagyományos díj-, maraton- és akadályhajtás mellett mintegy tízéves múltra tekint vissza az úgynevezett kombinált fogathajtás, amit évente 8-10 alkalommal rendeznek meg, s aminek megyénkben eddig csak Hortobágy adott otthont. A nyíracsádi helyszínre hagyományteremtő szándékkal Rózsa Attila, helyi származású hajtó javaslatára esett a választás. – A pálya kiépítésére, a vendégek fogadására, a pihenőidő kellemes eltöltésére a nyíracsádi pálya kiválóan alkalmas, és nem elhanyagolható szempont a Gúthi erdő tövében lévő, szinte egyedülállóan szép környezet sem. Ezen kívül a szívem is „hazahúzott” – fogalmazott a szervező, aki maga is hajtott a versenyen. Azt is megtudtuk tőle, hogy a kombinált hajtás abban különbözik a hagyományos versenyszámoktól, hogy a bóják mellett fából készült mobil akadályokat is elhelyeznek a pályán, amiket meghatározott irányból és sorrendben kell „meghajtani”.

Jövőre is „hazajönnek”

A nyíracsádi versenyen 23 fogat hajtói mérték össze tudásukat, ügyességüket.

fh (1)Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Bartha István vezető bíró a szabályok ismertetését követően negyed kettőkor indította el az első fogatot. A verseny egy helyosztó melegítő körrel indult, majd következett az „éles” hajtás. Az ezt követően kialakult sorrendben az első hat hajtó között „összevetéssel” állapították meg a végleges sorrendet. A verseny színvonalát jelezte, hogy a nyíracsádi viadalon A-B-C kategóriás hajtók vettek részt, akik közül többen országos bajnoki címmel is büszkélkedhetnek. Rózsa Attila elmondta, hogy szervezőtársaival, a vámospércsi Máté Elemérrel és Bordák Szabolccsal, mindenképpen szeretnének hagyományt teremteni a nyíracsádi hajtásnak, s jövőre világbajnok hajtót is szeretnének meghívni a versenyre.

HBN-Kedves Zilahi Enikő


A verseny eredménye:

1. Hett Róbert
2. ifj. Fekete György
3. ifj. Papcsák András
4. Rózsa Attila
5. ifj. Bártfai József
6. ifj. Papcsák AndrásNyíracsád.
HAON.HU


hirdetés