Miért tanulnak kevesen szakmát?

Miért tanulnak kevesen szakmát?
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen – Manapság kiemelkedő kereseti lehetőséget nyújt a kétkezi munka, mégis kevesen készülnek szakmunkásnak. Ennek okáról kérdeztük az utca emberét Debrecenben.

Egyértelműen a társadalmi megítélés miatt. Már egy jó ideje sokan úgy gondolják, hogy csak azok érnek valamit, akiknek legalább egy diplomájuk van, így lenézik a kétkezi munkát.

Horváth Petra, informatikus

Ez több összetevős probléma, de én nem tartom ezt jó iránynak. Az egyik ok valószínűleg a megbecsültség hiánya, külföldön sokkal jobban elismerik az ember munkáját, mint itthon.

Török Fruzsina, fodrász

Azt hiszik, a diploma többet ér, pedig nincs így. De szerintem nem akkora gond ez, mert a saját szakmámban jelenleg is olyan nagy a konkurencia, hogy emiatt nehéz elhelyezkedni.

Tóth Edina, fodrász

Talán nem látják át, hogy bizonyos szakmáknak nagyobb jövője van, mint egy diplomának. Mérnökökre mindig szükség lesz, de a kétkezi munkával könnyebb lesz az elhelyezkedés a jövőben.

Rozinyák Dániel, hallgató

Köze lehet ahhoz, hogy a fiatalok nagy része úgy gondolja, diplomával a zsebében bekerülve egy irodai környezetbe kevesebb munkával, könnyebben tudja majd megkeresni a jövedelmét.

Debreceni Vivien, tanuló

HBN | Fotók: Molnár Péter


Debrecen - A szakemberek véleménye megegyezik a bérezést illetően. – Ma sajnos nem divat a szakma és a kétkezi munka. A mai fiatalok inkább a felsőfokú végzettség megszerzését célozzák meg, ebben látják a nagyobb kereseti lehetőséget – osztotta meg velünk tapasztalatait Bana László, a Dryvit Prof...Nyíracsád.
HAON.HU


hirdetés