Díszpolgárt avattak október ünnepén Nyíracsádon

A diákok megható jelenetekkel idézték a forradalom hangulatát (balról: Birki Lili, Szűcs Ákos, Szemán Bettina, Kiss Máté)
A diákok megható jelenetekkel idézték a forradalom hangulatát (balról: Birki Lili, Szűcs Ákos, Szemán Bettina, Kiss Máté) - © Fotó: Kedves Zilahi Enikő
Nyíracsád – Ács Ferencné nyugalmazott református lelkipásztor kapott díszpolgári címet a forradalom tiszteletére rendezett ünnepségen.

A nyírségi település önkormányzata és intézményei, a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola tanulói és pedagógusai közösen hajtottak fejet az 1956-os forradalom hősei előtt. A megemlékezésnek a művelődési ház adott otthont, ahol először a Himnusz hangzott el, majd Sándor Edit intézményvezető köszöntötte az ünneplőket. Ezt követően Tasó László országgyűlési képviselő ünnepi gondolatait figyelte feszült figyelemmel a zsúfolásig megtelt terem hallgatósága.

DSC_0148 Ács Ferencnét (középen) Veres Istvánné alpolgármester és dr. Nagy János polgármester köszöntötte | Fotó: Kedve Zilahi Enikő

Rabság és szabadság

Tasó László beszédében hangsúlyozta, hogy 1956 hőseinek, áldozatainak többek között azt is köszönhetjük, hogy akkor is volt elég bátorságuk kiállni a haza szabadságáért, amikor mindenki magára hagyta a nemzetet.

– A mai fiatalok, már nem tudják, mi a különbség rabság és szabadság között, hisz ők már szabad országba születtek. Ennek eléréséért harcoltak 1956 mártírjai is. Ma sem él minden nép szabadságban, de reméljük, hogy a magyar nemzet ifjai a jövőben csak a történelemkönyvekből tudhatják majd, mit jelent rabságban élni.

Tasó László szavait követően Magyarné Hudácskó Szilvia pedagógus vezetésével az általános iskola tanulói varázsolták a színpadra a 62 évvel ezelőtti események hangulatát, s keltettek életre egyszerű sorsokat egy-egy jelenet erejéig.

Elismerés a szolgálatért

A műsort követően díszpolgári címet adományoztak az önkormányzat képviselő-testületének döntése alapján Ács Ferencné nyugalmazott református lelkipásztor asszonynak, aki 28 éven át szolgálta, vezette a nyíracsádi református gyülekezetet. A díszpolgári címet dr. Nagy János polgármester adta át, majd Veres Istvánné alpolgármester méltatta az ünnepeltet. Ács Ferencné tiszteletes asszony a meghatottság könnyeivel szemében mondott köszönetet az elismerésért. Az ünnepség a Szózattal ért véget Nyíracsádon. Kedves Zilahi EnikőNyíracsád.
HAON.HU


hirdetés