Csaknem 200 gyermek kap naponta ingyen ebédet Nyíracsádon

Kerekes Sándorné dédunokájával, Kevinnel, unokájával, Szilveszterrel és az utcabeli Kovács Patrikkal jött az ebédért
Kerekes Sándorné dédunokájával, Kevinnel, unokájával, Szilveszterrel és az utcabeli Kovács Patrikkal jött az ebédért - © Fotó: Kedves Zilahi Enikő
Nyíracsád – Nagy segítség a rászoruló családoknak a térítésmentes szünidei étkeztetés

A nyírségi település általános iskolájának konyháján a vakáció ellenére sincs nyári szünet. A fizetős ebédkihordókon kívül csaknem 200 adag ételt főznek minden nap azoknak a gyermekeknek, akik térítésmentesen vihetik haza az ebédet.

– A hatályos törvény értelmében az ingyenes szünidei étkeztetés a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő családokban nevelkedő, 3 éven felüli gyermekeknek jár abban az esetben, ha a szülő tudja igazolni hátrányos helyzetét. Az erről szóló határozatot a jegyző hozza meg és adja ki a szülőnek – tájékoztatta lapunkat Nagyné Jobbágy Piroska jegyző asszony, aki azt is elmondta, hogy az ingyenes ebédre fordított összeget a központi alapból igényelheti vissza az önkormányzat. Nánásiné Rózsa Tünde élelmezésvezetőtől megtudtuk, hogy az önkormányzat minden héten szerdán jelenti az iskola felé a következő heti létszámot és a hozzá tartozó névsort. Az ebédhordók naponta aláírásukkal igazolják, hogy megkapták az ebédet. A létszám hetente néhány fővel változik, de szinte minden nap közel 200 adag ingyen ebédet osztanak ki.

dsc_2321-1Danku Györgyi az ingyenességnek, lánya, Csilla a finom ebédnek örül | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Nagy segítség a szülőnek

A nagyobb gyerekek már maguk viszik az ételhordót, a kisebbeket a szülők helyettesítik, vagy kísérik. Danku Györgyi és élettársa is munkanélküli, ezért nagyon örül, hogy Csilla lányuknak vihetik az ebédet. Sokat segít a szűkösen számolt forintok beosztásában.

Kerekes Sándorné dédunokájával, Kevinnel, és unokájával Szilveszterrel jár az ebédért. – Kevin szinte egész nyáron nálunk van, mert az anyukája dolgozik. Kell a munka, mert egyedül neveli a kisfiút. Nekem már nehéz lenne mindig újat, meg a fogára valót főzni. Ezért jó az iskolai ebéd – mondja Kerekes néni.

Kovácsné Pásztor Andreáék három kiskorú gyermeket nevelnek, szeptembertől a legkisebb is iskolás lesz. – Az én gyermekeim nem válogatósak, szeretik, amit itt főznek. Vacsorát mindig frisset készítek, így nagy könnyebbség, hogy legalább az ebédet készen kapjuk. Amit az ebéd árán megtakarítunk, azt a gyerekekre tudjuk fordítani – osztotta meg véleményét Andrea.

– Kedves Zilahi Enikő –Nyíracsád.
HAON.HU


hirdetés