Nyilvánosak a pártok tavalyi pénzügyei

Nyilvánosságra hozták a politikai pártok a 2009-es pénzügyi beszámolójukat.

Ezt a Fidesz már korábban megtette, a Magyar Közlöny pénteki számában pedig a többi párt is megjelentette a mérleget. Erre egyébként törvény kötelezi a politikai szervezeteket, aminek értelmében április 30-ig nyilvánosság kell tenniük előző évi pénzügyeiket.

1,3 milliárd forint bevétele volt az MSZP-nek 2009-ben, miközben 1,667 milliárd forintot költöttek – derül ki a párt pénzügyi beszámolójából. A tagdíjakból 48 millió forint folyt be a szocialistákhoz, az állami költségvetésből 953 millió forintot kaptak, a többi pedig jogi és magánszemélyektől befolyt hozzájárulás, adomány volt. A jogi személyektől beérkező összegek többnyire önkormányzati pénzek voltak, kivéve a 600 ezer forintot utaló Szegfű-Szeg Alapítvány. Magánszemélyek közül több volt és jelenlegi EP-képviselő is adott 600 ezer forint körüli támogatást, a legnagyobb mecénás pedig Kósáné Kovács Magda volt, aki több mint 2 és félmillió forintot adott az MSZP-nek.

Az SZDSZ már jóval kisebb összegekből gazdálkodott. Az összes bevétele tavaly 492 millió forint volt, a kiadása pedig 541 millió. Tagdíjakból csaknem 5 millió forint folyt be a pártkasszába, az állami költségvetésből pedig 261 milliót kaptak a szabad demokraták. Jogi személyektől – itt is többnyire önkormányzatoktól – összesen 98 millió forint gyűlt össze, de ide kell számítani az Új Kezdet Liberális Alapítvány hozzájárulását, 56,5 millió forintot is. A magánszemélyek közül Horn Gábor volt a legbőkezűbb, aki 2 millió forinttal támogatta a pártot.

Ennél is kevesebb pénzből gazdálkodott a Magyar Demokrata Fórum, 2009-ben ugyanis csaknem 392 millió forint bevétele volt, viszont a kiadásai meghaladták a 930 millió forintot. A párt tagdíjaiból 4,3 millió forint gyűlt össze, az állami támogatás összege pedig 227 millió forint volt. A legtöbb bevételt, 78,7 millió forintot a Megújuló Társadalomért Alapítvány utalt a pártnak, a belföldi magánszemélyek közül pedig Karsai Péter, Dávid Ibolya, Herényi Károly és a nemrégiben elhunyt Dragon Pál is egy-egy millió forinttal támogatta pártját. Az MDF csaknem két és félszer annyit költött, mint amennyi bevétele volt, csaknem 500 millió forint szerepel például az eszközbeszerzés rovatban.

A Fidesz egyébként már április közepén nyilvánosságra hozta a mérlegét. A zárszámadás szerint 2,7 milliárd forintot költött és ennyi bevétele is volt a pártnak. Tagdíjakból 140 millió forint gyűlt össze, ehhez jött a 833 milliós állami támogatás, valamint a jogi és magánszemélyektől befolyt összegek. A pártkasszába 24 millió forintot adott a Fidelitas, és 28 milliót a Nemzeti Fórum. A belföldi nagyvállalkozók közül Széles Gábor adta a legtöbbet, 10 millió forintot, akit Deutsch Tamás és Szájer József EP-képviselők követnek 1-1 millió forinttal. A Fidesz tavaly 1,3 milliárd forint hitelt vett fel, de ugyanennyit törlesztett is.

– Független Hírügynökség –