Nyíltvízi úszó vk – Risztov hetedik, Papp és Gyurta mehet a kvótáért

Budapest/Abu-Dzabi – Legjobb magyarként Risztov Éva a hetedik helyen végzett a nyíltvízi úszók Abu-Dzabiban rendezett világkupaversenyén.

A 2012-es londoni olimpia aranyérmese – aki a kazanyi világbajnokságon már megszerezte a riói kvótát – 1:58:22.6 órás eredménnyel zárt 10 kilométeren. A számot a világbajnoki címvédő francia Aurelie Muller nyerte két brazil versenyző, Poliana Cintra és Ana Marcela Cunha előtt. Kiss Nikoletta 29. lett 1:59:50.4 órás idővel.

“Nagyon jól sikerült ahhoz képest, hogy az elején még azon izgultam, le tudom-e úszni egyáltalán a távot. Nem azért, mert nem edzettem rendesen, hanem mert februárban még sohasem úsztam 10 kilométeres versenyen” – idézte a szövetség közleménye Risztovot, aki hozzátette, teljes mértékben elégedett a felkészüléssel. Kifejtette, alapozás közben van, s azért utazott el a versenyre, hogy kiderüljenek a hiányosságok, amiken Rióig még javítania kell. “Nincs még meg az hajrá, ami nyáron kell majd, amikor bekapcsolom a lábam a végén és beindulok. Fél év van az olimpiáig, de úgy gondolom, nagyon jó úton haladunk.”

A férfiak versenyében – amelyet Gyárfás Tamás, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) alelnöke indított el – magyar szempontból az volt a tét, hogy az öt úszó közül melyik kettő vehet majd részt a június 11-12-én Setúbalban sorra kerülő olimpiai pótkvalifikációs viadalon.

A magyarok különversenyét végül Papp Márk nyerte, aki 10-edikként, 1:47:50.1 órás idővel csapott a célba. Bő másfél másodperccel lemaradva, a 14. helyen 1:47:51.7 órás idővel követte Gyurta Gergely, így ők ketten szállhatnak majd harcba Portugáliában az olimpiai kvótáért.

“Sikerült bekerülni a legjobb két magyar közé, úgyhogy most nagyon boldog vagyok” – nyilatkozta Papp. “Nem készültem taktikával, mert egy ilyen viadalon, ahol nyolcvanegyen indulnak, és a világ legjobb húsz versenyzője is rajthoz áll, nagyon nem lehet tervezni. Ott akartam maradni az elején, és össze is jött ebben a viszonylag könnyű iramban.”

A setúbali versenyen a tíz legjobb úszó jut indulási joghoz, de országonként csak egy. Gyurta Gergely az ötvenméteres medencében 400 méter vegyesen és 1500 méter gyorson is teljesítette már az olimpiai szintet.

“Ez a tíz kilométer összességében életem egyik legkönnyebb versenye volt, már ami az iramot illeti – merthogy az utolsó két bójánál iszonyatos nagy verekedés zajlott” – értékelt Gyurta. Kifejtette, a verseny közben sikerült kikerülnie szinte mindent, a végén viszont kapott egy óriási rúgást. “Végig figyeltem a többi magyar srácot, úgy gondolom, az egész versenyt kontrollálni tudtam, vagyis amiért kijöttem, azt sikerült megvalósítanom. Most már egyértelműen Setúbal és az olimpiai kvalifikáció a legfontosabb.”

A 10 kilométeres viadalon Rákos Patrik (1:48:15.9 óra) a 23., Székelyi Dániel (1:48:34.6 óra) a 30., Kiss Attila (1:49:15.5 óra) pedig a 44. helyen zárt.

– MTI –