Nyílt napot tart a vívóklub Debrecenben

A DHSE-PMD Vívó Klub február 6.-án szombaton nyílt napot tart.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk 6 éves kórtól 10-14 óráig.
A helyszínen szakértő edzők felügyelete mellett bárki kipróbálhatja a vívást.

A DHSE-ről

 A debreceni vívósport kezdeteit a Debreceni Tornaegylet 1867-es megalakulásához köthetjük, hiszen tagjai kezdettől fogva művelték a vívást. Az 1900-as évek elején már a Debreceni Vívó Club keretében vívtak a városban.

A debreceni vívótársadalom kiemelkedő büszkesége debreceni származású Békesssy Béla, aki amellett, hogy 1902 és 1907 között nyolcszor országos bajnokságot kardban és tőrben, az 1912-es stockholmi olimpián kardvívásban a második helyet szerezte meg (az aranyérmet a magyar Fuchs Jenő nyerte).

Békessy Béla 1916-ban mint huszártiszt az első világháborúban vesztette életét. Debrecen a mai napig hűen ápolja emlékét (a Debrecni Vívó Club 1923-ban Békessy Béla nevét vette fel, a nevét viselő verseny Debrecen sportéletének rangos eseménye volt).

Ugyancsak Debrecenből indult Testyánszky Ödön, aki az 1928-as amszterdami olimpián kardvívásban aranyérmet szerzett. A két világháború között Debrecenben a Vívó Club mellett az egyetemen a Debreceni Atletikai Clubban (DEAC) és az összes középiskolában is művelték a vívást.

Ebben az időben Magyarországon – így Debrecenben is – bár tiltott volt, még rendszeresen előfordultak párbajok, ahol az ellenfelek éles fegyverekkel vették fel egymással a küzdelmet az úgynevezett becsületbeli ügyek elintézésére. A második világháborút követően az újrakezdésre a DEAC és a Debreceni Vasutas Sport Club (DVSC) 1948-ben megakult vívószakosztálya keretei között kerülhetett sor.

Ebben az időben Ferenczi Pál és Gyulai Gábor vívómester keze alól kerültek ki jól képzett vívók, akik országos szinten is megállták a helyüket (Kósa Csaba, Eiben Ottó, Jakab Attila, Sallai Sándor, Félegyházi Csaba) Ezekben az években olyan később a legnagyobb magaslatokra hágó vívók kezdtek el Debrecenben vívni, mint Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes tőrvívó, Fenyvesi Csaba olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Vári Attila Universiade-győztes párbajtőrvívó) Az 1960-as és 1970-es évtizedek a kiváló edző, Fülöp Gyula nevével fémjelezhetők.

Ezalatt az idő alatt fáradtságot nem kímélve, fiatalok százaival ismertette és szerettette meg a vívást, tette Debrecent a magyar vívó utánpótlás elismert központjává. Napjainkban a versenyszerű debreceni vívásban meghatározó szerepet a Debrecni Honvéd Sport Egyesület vívó szakosztálya játszik, ahol a Serra testvérek – Serra Bendegúz és Serra György – munkája nyomán született a párbajtőrvívás számára otthont adó színvonalas, remek légkörű vívóterem.

A Serra fivérek nem csak szervezik a szakosztály életét, hanem mint edzők és versenyzők is szép eredményeket mondhatnak magukénak.