Nyílt nap, népmese, kiállítás – Kulturális napok Hajdúdorogon

Nyílt nap, népmese, kiállítás – Kulturális napok Hajdúdorogon
© Fotó: Miska Andrea
Hajdúdorog – Szerdán délelőtt a város polgármestere is önfeledten játszott a kis gyerekekkel a Görögh Péter Szociális Központ Bölcsődei egységében, ahol nyílt napot tartottak.

A szülők és csöppségeik kirakózással, énekléssel és tánccal múlatták az időt. Míg a kicsik figyelmét a babák, labdák és színes játékok kötötték le, addig a Mészáros Károly Városi könyvtárban a nagy meseíró, Benedek Elek (1859. szeptember 30. – 1929. augusztus 27.) születésnapja alkalmából mesemondó délelőttöt tartottak. A meséket Sándor Jánosné Erzsike néni és Mislovics Andrea olvasták fel a gyermekeknek. A népmese napja alkalmából Mese egy vadkörtefáról és Az arany mozsár című meséket hallgatták meg az óvodások, majd a mesékhez kapcsolódó kézműves foglalkozással lepték meg őket a szervezők.

A délután a zene jegyében telt a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola dísztermében. A Népmese és a Zene világnapja alkalmából megrendezett „Mesél a zene” című előadást a barátság jegyében zajló kulturális napok keretein belül nyitotta meg Csige Tamás polgármester, aki egy kis ajándékkal is meglepte az iskola zenei tagozatát, amit Baloghné Fáczán Gabriella tagozatvezető vett át. A megnyitó után az új énekesnővel, Béres Pannával felálló Premier zenekar csapott a húrok közé. Az Újfehértói Rézfúvós Kvintett előadásában a komolyzene klasszikus darabjait hallgatta meg a közönség, majd az intézmény zenei ágazatának tanárai ismert mesék és rajzfilmslágerek főcímdalait adták elő. Az előadók interaktív módon vonták be a diákokat a műsor folyamába a felcsendülő dallamok felismertetésével, mely sikerét a kivetítőn megjelenő rajzfilmfigurákkal jutalmaztak. Így nem volt kérdéses, hogy a pedagógusok előadását is vastapssal köszönték meg a gyerekek.

A nap záróprogramjaként a Hajdúdorogi Egyesített Napközi Otthonos Óvodák Sarok utcai egységében az „Ilyenek voltunk…” című múltidéző kiállítás megnyitójára került sor. Gombosné Irénke néni kalauzolta el a szülőket, gyermekeket és jelenlévőket az 5 év Családi estjeinek fotóiból, jelmezeiből és díszleteiből készült tárlaton. Az évek folyamán előadott darabok, zenés-táncos produkciók jelmezei visszarepítették a szülőket a mesék világába. Hófehérke és a hét törpe, Kolontos Palkó és nem mellesleg a táncoslábú szülők produkcióinak világa is megelevenedett egy-egy jelmez formájában. További meglepetéssel szolgált két óvodás fellépő Kiss Hanna és Kerékgyártó Réka, akik vidám versükkel remek hangulatot varázsoltak a kiállítás-szigetei közé.

– Miska Andrea –
hirdetés