Nyílt nap Apátiban

Nyílt nap Apátiban
Köröszegapáti, Rév – Pályázat segítségével sikerült tartalmassá tenni a két település közötti kapcsolatot. Ennek egyik megnyilvánulása a Körösszegapátiban megrendezett „Nyílt nap” volt – írja Vmirjáncki József, civil tudósítónk.

Ez alkalommal Rév település lakói, negyven fővel érkeztek Apátiba, hogy megismerkedjenek a magyarországi község életével. A csoportot Dorel Cozma polgármester vezette, de a küldöttségben volt Hasas János alpolgármester, a képviselő testület tagjaival, továbbá Rév község orvosa, iskola igazgatója, tanárok, óvónők. Voltak a látogatók között magyarok, románok, idősek, fiatalok egyaránt.

A megérkezett vendégek első útja a kultúrházba vezetett, ahol a népes küldöttséget Tarsoly Attila polgármester fogadta. A két település vezetője kölcsönösen elmondta, hogy milyen nagydolog az, hogy e két kis bihari település ilyen tartalmas kapcsolatot alakított ki egymással.

A magyar és román nyelven elhangzott beszédek, majd versek és énekek bizonyították azt, hogy sok lehetőség van a testvér-települési kapcsolatokban. A vendégeket az apáti óvodások, iskolások népi játékok előadásával és táncokkal szórakoztatták.

Ezután a hazaiak kíséretében a községházára vonultak, ahol Apáti polgármestere és jegyzője a településen folyó munkavégzésekről tájékoztatta a megjelenteket.

Ellátogattak a helyi ortodox templomba, ahol Origen Sabau tisztelendő bemutatta a több, mint kétszáz éves templomot, majd Csizmadia Tibor református lelkész a szép kazettás mennyezetet mutatta meg a református templomban, az imateremben, pedig a gyülekezet munkájáról adott tájékoztatást.

A falu közepén lévő teleház és nyugdíjasok klubja volt a következő állomás, ahol megismerkedhettek a szépkorúak csoportjának életével és megcsodálhatták Pántya Péterné nyugdíjas óvónő virágkötészeti remekműveit.

Érdeklődéssel járták be a helyi iskolát, melyet Vad Erzsébet igazgató mutatott meg, majd az óvoda következett, ahol Pántya Józsefné vezető óvónő vezette körbe a vendégeket.

Figyelemmel hallgatták később Szűcsné Nagy Ildikó Katalint a helyi Családsegítő Szolgálat vezetőjét, aki az idős emberek nappali napközi tevékenységéről beszélt.

Már lassan esteledett, amikor a népes csoport az orvosi rendelőhöz érkezett, ahol dr. Papp Péter orvos fogadta a vendégeket és bemutatta a rendelőjét. Beszélt a településen folyó egészségmegőrző munkáról is. Ezt folytatta Papp Eszter Edina a község védőnője.

A hosszas séta befejezése után finom vacsora várta a révi vendégeket, majd élőzenére tánc tette kellemessé és emlékezetessé ezt a Nyílt napot. Ez év folyamán az Apátiak is viszonozzák ezt a látogatást.