Nyilatkozatra kifizetik

A közszférában dolgozók közül sokan hiába várták a 13. havi fizetést január 16-án. Az illetmény mindazoknak idejében a számlájára került, akik a tavalyi év első napjától az utolsóig folyamatos közszolgálati jogviszonyban álltak.

Akik 2005. január 1-je után kerültek közszolgálati állományba, azok viszont nem feltétlenül kapták meg január 16-án a várt egyhavi juttatást. – Miért? – tettük fel a kérdést különböző fórumokon, és azt tapasztaltuk, hogy a szövevényességig módosított törvény vonatkozó passzusát többen, többféleképpen értelmezik.

A Megyei Munkaügyi Bíróság sem alakított még ki egységes állásfoglalást a 13. havi illetmény kifizetésére vonatkozóan. Elképzelhető, hogy a jogosultságot firtató keresetek száma gyarapodni fog a közeljövőben. – Ezzel kapcsolatban már több reklamáció érkezett – tájékoztatott Nagy Dénes, a Magyar Államkincstár Hajdú-Bihar Megyei Területi Igazgatóságának vezetője.

Egyhavi illetmény jár azoknak is, akiknek közszolgálati jogviszonya 2005. január 1-jét követően keletkezett, tehát nem dolgoztak egy teljes éven át a közszférában. Ők akkor kapják meg e járandóságot, ha március 31-ig nyilatkoznak a munkáltatójuknál, hogy külön juttatásban nem részesültek – szögezte le Nagy Dénes, aki az illetmény elnevezéséről nem szívesen nyilatkozott, mert e tekintetben a törvény sem fogalmaz egyértelműen. 

M.M.