Magyarország

2018.06.15. 14:19

Férfiak Klubja: az apák vigyék munkahelyükre a szünet első napján gyermeküket!

Budapest - A Férfiak Klubja kezdeményezi, hogy az apák napját követő hétfőn, amely a tanítási szünet első napja, az apák magukkal vihessék gyermeküket a munkahelyükre - közölte Bedő Imre, a szervezet alapítója egy pénteki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Budapest - A Férfiak Klubja kezdeményezi, hogy az apák napját követő hétfőn, amely a tanítási szünet első napja, az apák magukkal vihessék gyermeküket a munkahelyükre - közölte Bedő Imre, a szervezet alapítója egy pénteki sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Vállvetve apával elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a gyerekek megismerhessék édesapjuk munkáját, lássák őket hozzáértőn végezni feladataikat, bepillanthassanak "titkos életükbe".

Bedő Imre elmondta: a férfiak általában több időt töltenek a munkahelyükön, mint a nők, és ilyenkor a család számára láthatatlanok. A program célja, hogy a gyermekek láthassák, "kik vagyunk, amikor nem vagyunk".

Kitért arra: a szabadidős közös programok mellett a munkahelyi együttlét újfajta kapcsolatot teremt a szülő és gyermeke között. Az apa és a gyermek kölcsönösen büszke lehet egymásra, és a munkaadó is megtapasztalhatja, hogy munkavállalói családban élnek.

Hozzátette: a programot idén kísérleti jelleggel hirdették meg, de ha pozitívak a visszajelzések, jövőre szélesebb körű kampányt indítanak.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint fontos, hogy legyenek az apaszerep fontosságát és felelősségét megmutató kezdeményezések.

A kormány igyekszik segíteni, hogy a férfiak megteremthessék a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, hogy könnyítsenek azokon a terheken, amelyeket a családoknak viselniük kell.

Elmondta: szeretnék támogatni a "döntés szabadságát", ezért nem egyfajta családmodellben, megélhetési struktúrában gondolkodnak.

Mint mondta, a gyedet ma 142 ezren veszik igénybe, közülük 11 ezren férfiak.

Az apák családi szerepvállalását segíti az is, hogy öt napra emelték a szülés utáni pótszabadságot, amelyet az apák vehetnek igénybe.

Beneda Attila szólt arról is, hogy a magyar férfiakat biztatni kell az apaságra, hiszen a 40 év alatti férfiak 70 százalékának nincs gyermeke, a teljes férfi társadalomnak pedig 40 százaléka gyermektelen. Ezen az arányon minden eszközzel változtatni kell - mondta.

A Férfiak Klubját 2013-ban alapította Bedő Imre közgazdász, hogy erősítse a férfi-nő szerepeket és kapcsolatokat és segítse a férfiakat az apává válásban. A szervezet országszerte és a határon túl is apa-fia köröket és táborokat, Férfiak Klubja csoportokat működtet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!