„… nyelve kizárólag magyar legyen…”

Homlokzatrészlet a Csapó utca felől
Homlokzatrészlet a Csapó utca felől - © Fotók: az iskola archívuma
Debrecen – Bátorságról és elszántságról tesz tanúbizonyságot az igazgatók vállalása.

Egy vidéki város zenei képzőintézménye 1862-ban írásban rögzíti, és közreadja: „… az oktatás nyelve kizárólag magyar legyen és magyar zenére kiváló gond fordítassék…” – bátorságról és elszántságról tesz tanúbizonyságot. Könyvtára kezdetektől volt – az igazgatók gondoskodtak, hogy a tanítás színvonalát támogató könyvtári gyűjtemény rendelkezésre álljon.

ze4Az 1862-es „regula” címlapja

Maga az első igazgató, Komlóssy Lajos lefordította Simon Sechter, a bécsi zenede össz­hangzattan­tanárának munkáját, „A zeneköltészet alapelvei” címmel (megtalálható a könyvtárban), s lett így az iskola jóvoltából a zenetanításhoz az első magyar nyelvű zeneelméleti könyv. Mely a magyar nyelvű zenei terminológia kialakításához, kezdetlegességében is, de hozzájárult.

ze5Komlóssy Lajos, a Zenede első igazgatója

A Rózsavölgyi híres zenemű-kereskedés bőkezű ajándékával gazdagította a könyvtári gyűjteményt, s nyújtott sok segítséget ezzel. Darabjai ma is fellelhetők a könyvtárban – mely zenetörténeti ritkaságokat őriz, országosan védett muzeális gyűjteménye rendkívül értékes.


A Zenede épülete 1912-ben. Megépítésekor egyemeletes volt
Debrecen - Debrecen meghatározó épülete a zeneoktatás százados otthona, hírességek, jeles események befogadója. A Csapó utca Debrecen legrégebbi utcája. A belőle nyíló Vár utca elnevezése jelzi, hogy itt valamikor vár állott, s így is van: a Kálvin tér karéja zárja közre a Csapó utca sarkával azt...