Nyáron kevésbé forognak az ingatlanok

Akt.:
Nyáron kevésbé forognak az ingatlanok
Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest nő a 60-80 négyzetméteres lakást venni szándékozók aránya.

Idén júliusban az előző hónaphoz képest csekély visszaesés volt tapasztalható az ingatlanpiaci forgalomban, de az év első hét hónapjának 60 ezret meghaladó ingatlan adás-vétele 23 százalékkal több, mint amit a múlt hasonló időszakában jegyeztek – közölte Rutai Gábor, az egyik legnagyobb hazai ingatlanértékesítő cég pr és elemzési vezetője.

Panel kis engedménnyel

A szakember beszámolója szerint júliusban szembetűnő volt a nyugati országrész tégla lakásainak magas átlagára. Ennek oka, hogy több igen nagy értékű, újszerű, drága Balaton-parti ingatlan cserélt gazdát.

A vidéki házak esetében továbbra is átlag 10 százalék feletti vevői alkuk voltak jellemzőek, míg a panelek esetében stabilan 3 százalék irányár csökkentésre volt szükség, ami nem is igen változik, hiszen a típuslakások árait könnyű reálisan megállapítani.

Júniusban a fővárosi vevők fele vallotta magát beosztottnak, ez júliusra 35 százalékra csökkent, a 10,5 milliós átlagos vásárlási ár azonban egymillióval nőtt. Továbbra is erős a befektetői jelenlét (27 százalék), az 55 négyzetméter körüli lakások vételére átlagban 13 millió forintot költöttek.

Vidéken a nagyobb ingatlanba költözni vágyók ismét felugrottak a második helyre, az „elsőlakásos” vásárlók mögé, és újra a vevők közel negyedét teszik ki. Ebben a körben egy 102 négyzetméteres lakásra átlagosan 16,5 milliót költöttek.

Harmaduk örökség

A budapesti eladók között – folytatta Rutai Gábor – nem volt újabb példa a harmincas korosztály kiugrására. A nagyobb lakásba költözők továbbra is vezetők az eladási listán 39 százalékos arányukkal, az adatok szerint átlagosan 16 millióért adnak el, s 25 millióért vásárolnak.

Vidéken egyre kevesebben bocsátják áruba a lakásukat azért, hogy nagyobbat vegyenek: míg májusban 31 százalék mondhatta el ezt magáról, addig júliusban már csak az eladók ötöde. Az örökölt lakások értékesítése stabilan az értékesítések harmadát teszi ki.

– Vidéken a 40-60 négyzetméteres lakások a legkedveltebbek, de egy év alatt a 60-80 négyzetméteresek is keresettebbé váltak. Pest megyében látványosat zuhant a 10-15 millió közti ingatlanok aránya a két hónap összehasonlításában. A fővárosban kiugró a drága, budai ingatlanok iránti érdeklődés – mondta a szakember az idei és a tavalyi júliust összehasonlítva.

HBN

 

Nyugaton gyorsabban

A Duna House adatai szerint 2012 februárjában Magyarország keleti felén egy panellakás négyzetméteréért – átlagosan – 118 ezer forintot fizettek, az ingatlanok 6,47 millió forintért keltek el, az értékesítés 129 napot vett igénybe. Az ország nyugati felén ehhez csak 89 napra volt szükség, a panelek 6,44 millióért mentek el, 123 ezres négyzetméter áron.

Címkék: , , ,