Nyáron is az egészséges bőr a legszembetűnőbb

Nyáron is az egészséges bőr a legszembetűnőbb
© Fotó: betegszoba.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A trendek folyamatosan váltották egymást, hol a világos, hol a napbarnított bőr lett a divat.

Legyen akár a fehér vagy a csokibarna szín a kedvenc, a legszebb mégis az egészséges bőr! Ezért pedig –főként a nyári erős napsugárzás idején – mindannyiunknak érdemes tennünk.

„A bőr megfelelő védelmének fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Nyáron szívesen süttetjük magunkat a vízparton, és bőrtípustól függetlenül oda kell figyelnünk arra, mikor és mennyit tartózkodunk a tűző napon. A fényvédelem a világos bőrűek számára különösen fontos, hiszen ők könnyebben leégnek, de a barnább bőrűek sem sütkérezhetnek felelőtlenül. A túlzásba vitt napfürdőzés veszélyes azok számára, akiknek a bőrén anyajegyek találhatók, a napfény ráadásul a leégésen kívül számos bőrbetegséget is okozhat, vagy fokozhatja a meglévő betegségek tüneteit” – mondta dr. Tóth Éva Erzsébet, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.

Napfürdőzés, mértékkel

A napfénynek természetesen számos jótékony hatása is van, a mértékletesség betartásával pedig nyugodtan élvezhetjük előnyeit. Szervezetünk például így nyeri D-vitamin szükségletének nagy részét, segít bizonyos bőrbetegségek gyógyításában is, és jótékony hatású lehet a pattanásos bőr számára. Mindemellett a hangulatunkra is pozitív hatással van, hiszen egy napsütéses napon sokkal kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat, amely látszik kisugárzásunkon is. Az igazi szépség pedig belülről fakad! És végül, milyen problémákat okozhat a túlzásba vitt napozás? Kiütés, napallergia, korai bőröregedés, végső esetben pedig bőrrák, melanoma is kialakulhat.

HBN


Hogyan tehetjük biztonságossá a napozást?

  • Használjunk bőrtípusunknak megfelelő, UV-A és UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtó naptejet!
  • Ismételjük naponta többször a naptej használatát.
  • Fürdőzés után kenjük be magunkat újra, még ha vízálló naptejet is választottunk.
  • Ruházatunkkal, karimás nyári kalappal védjük magunkat az erős napsütéstől.
  • A legerősebb napsugárzás idején – délelőtt 11 órától délután 15 óráig – tartózkodjunk az árnyékban!
  • Ellenőriztessük évente az anyajegyeinket! Ha viszont változik a színe, egyenetlenné válik a pigmenteloszlás egy anyajegyen belül, szabálytalan az alakja, azonnal forduljuk szakorvoshoz!