Nyári Egyetem pályázat

Nyári Egyetem pályázat
Élelmiszerlánc-biztonságról, gyógyító élelmiszerekről és étrendkiegészítőkről a Debreceni Egyetem Nyári Egyetem pályázata keretében.

Ezermilliárdokban mérhető a magyar gazdaságban az a kár, amit a helyes táplálkozás hiánya okoz, ráadásul a rossz minőségű ételek miatt a magyarok a legelhízottabbak az Európai Unióban. E két tény miatt sem lehet elégszer hangsúlyozni a funkcionális élelmiszerek, vagy ahogy a bátrabb kutatók fogalmaznak: a gyógyító élelmiszerek létjogosultságát táplálkozásunkban – hangzott el a Debreceni Egyetemen, a Nyári Egyetem pályázata keretében megtartott programsorozaton.

 

Az előadásokból az derült ki, hogy a magyarok ismerik az egészséges táplálkozás alapjait, de az ismeret nem mindig egyenlő az elfogadással. Igaz az elfogadás különféle reklámfogásokkal segíthető, nem mindegy ugyanis, hogy egy-egy egészséges élelmiszert például, hol helyezünk el a boltok polcain – mutatott rá Dr. Szakály Zoltán a Marketing – és Kereskedelmi Intézet igazgatója.

 

Dr. Tóth E. Béla a Gyógyszerfelügyelet – és Gyógyszergazdálkodási Tanszék vezetője pedig arról beszélt, hogy a napjainkban sikeres gyógynövénytartalmú táplálék – és étrendkiegészítők (ginseng, gingko biloba, fokhagyma kivonatok) nagy mértékben fokozhatják, nem kívánt mértékben erősíthetik a gyógyszerek hatásait, így inkább érdemes a szó szoros értelmében vett táplálékot fogyasztani, vagyis jó minőségű élelmiszerekből magunkhoz venni a vitaminokat, ásványi anyagokat.

 

A Nyári Egyetem pályázat keretében egyébként a hallgatók látogatást tettek az egyetem látóképi kísérleti telepén, ahol a jövő új növénykultúráiról és az ezekkel kapcsolatos kísérletekről is tájékozódhattak, valamint megismerkedhettek régiónk, közelebbről Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turisztikai értékeivel is.

 

Tasi Tiborhirdetés