Nyári akadémia világsztárokkal

Akt.:
Nyári akadémia világsztárokkal
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Tizenötödik alkalommal rendezi meg július 16-25. között a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját.

Tizennégy hangszeres mesterkurzussal várja a szakközépiskolás növendékeket, főiskolásokat, egyetemi hallgatókat és fiatal zenetanárokat ebben az évben az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája, ami a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának világhírű szakmai rendezvénye. Az elmúlt tizennégy évben Japántól Ugandáig több mint húsz országból érkeztek hallgatók a képzésekre.

– Az akadémián az intenzív tehetségfejlesztésre helyezzük a hangsúlyt, a tanárok minden nap több órát foglalkoznak a hallgatókkal és az egyéni képességek fejlesztésére fókuszálnak – fogalmazott Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar dékánja a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján.


Duffek Mihály | Fotó: unideb.hu Duffek Mihály | Fotó: unideb.hu ©

Az egyéni kurzusokon kívül évről évre a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar is az akadémia idején alakul és készül nyári turnéjára – idén a hagyományos debreceni és budapesti helyszínek mellett a Gyulai Várszínházban is színpadra áll a zenekar, majd Prágában zárja a koncertkörútját.

– A Nyári Akadémián megnyitottuk az ének mesterkurzust, amit Bátori Éva, a Magyar Állami Operaház énekmestere a Nagykövet program keretében tart majd a hallgatóknak. Ez a képzés teljesen kuriózumként a kortárs vokális zene előadásmódjára fókuszál. Ehhez kapcsolódóan hirdetjük meg az akadémia fiatal művészeinek a Petrovics Emil Énekversenyt. Érdekesség, hogy Petrovics Emil Bátori Évának írta utolsó művét – ismertette az idei Nyári Akadémia újdonságát Duffek Mihály.


A rendezvény sajtótájékoztatója | Fotó: unideb.hu A rendezvény sajtótájékoztatója | Fotó: unideb.hu ©

A rendezvényen idén is világhírű, elismert vendégoktatók, művésztanárok foglalkoznak egyénileg a hallgatókkal, akik május 15-ig jelentkezhetnek az akadémiára.

– Mesterkurzust tart többek között a Svájcban élő gordonkaművész, Tytus Miecznikowski, Németországból érkezik az ismert fuvolaművész, Bálint János, és korábban még egyáltalán nem tanított Magyarországon a párizsi Jérome Laran, a szaxofonos világtalálkozó és konferencia művészeti bizottságának tagja. Nagy büszkeségünk, hogy a kar egykori hallgatói is visszatérnek kurzust tartani, Takács Miklós kürtművész, Kelemen Csaba trombitaművész mellett az egyik ütőhangszeres mesterkurzus tanára, Major Bence, aki a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szerezte BA diplomáját és a világ egyik legjobb zenekarának, az amszterdami Concertgebouwnak ütőse, az elmúlt évben kilencven ütős közül egyedüliként vették fel a zenekarba – tájékoztatott Váradi Judit dékánhelyettes.

– unideb.hu –