Nyaralni csak kellően előrelátóan!

Nyaralni csak kellően előrelátóan!
© Fotó: Pixabay
Hajdú-Bihar – A megyei kormányhivatal tanácsai a még nyaralás előtt állóknak.

Nyaralás előtt fontos, hogy már az út megtervezésénél előrelátóak legyünk. Ha utazási iroda által szervezett nyaralás választunk, részletesen olvassuk el az utazási szerződést, melyet a prospektusokban, és az iroda honlapján találhatunk meg – hívja fel a figyelmet a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal honlapján.

Mindent alaposan

Az utazási szerződésnek tartalmaznia kell az utazásszervező nevét, székhelyét, cégadatait, nyilvántartásba vételének számát, valamint a kiválasztott utazási csomag minden lényeges részletét, különösen a szolgáltatások díját, a teljes részvételi díjat, a lemondási feltételeket, és a hibás teljesítésre vonatkozó tudnivalókat.

Ha ezek az adatok nem szerepelnek teljes egészében a szerződésben, úgy az utazás szervezőjétől minden esetben kérjünk erre vonatkozóan írásban tájékoztatást. Amennyiben azt nem kapjuk meg, célszerű más utazási irodát keresni.

Ha nem az, amire számítunk

Az utazáskor előfordulhat, hogy a szervező nem azt a szolgáltatást biztosítja, amiről előzetesen tájékoztatást adott. Ez esetben a szolgáltatással kapcsolatos kifogást haladéktalanul, már a helyszínen bejelenthetjük az utaskísérőnek, vagy annak hiányában a helyszíni szolgáltatónak.

Az utaskísérő ezt köteles jegyzőkönyvbe foglalni, és ennek egyik példányát az utazónak átadni. Ne fogadjuk el az utaskísérők, helyi szolgáltatók elutasítását a jegyzőkönyv felvételéről arra való hivatkozással, hogy éppen akkor nincs rá idejük, majd később rögzítik a kifogást. Ugyanis a kifogás rendezése, ha azonnal nem történik meg, később csak a jegyzőkönyvben rögzítettek alapján lehetséges.

Külföldre utazáskor

A megyei kormányhivatal weboldalán továbbá arra is felhívják a figyelmet, hogy már a nyaralás tervezésekor, az utazást jóval megelőzően érdemes ellenőrizni a szükséges okmányok meglétét és érvényességi idejét ahhoz, hogy a nyaralás valóban a kikapcsolódásról szóljon és ne a nyári csúcsforgalomról az ügyintézés során.

Fontos tudnivaló, hogy minden magyar állampolgárnak rendelkeznie kell leg­alább egy érvényes, és a személyazonosság igazolására alkalmas okmánnyal (legyen az személyi igazolvány vagy útlevél), ezért külföldi utazás előtt a gyermekeknek is szükséges okmányt készíttetni. További részletek a kormanyhivatal.hu oldalon találhatók.

HBN