Nyaralás okostelefonnal: más és más női és férfi szemmel…

Nyaralás okostelefonnal: más és más női és férfi szemmel…
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Kiderült, hogy a nők „okosabban” használják a mobiltelefonjukról elérhető szolgáltatásokat.

Hatékonyabban használják ki az okostelefonjaikat a nők, mint a férfiak, előrébb járnak a mobilfizetés, a navigáció és egy sor más, a nyaralás alatt fontos alkalmazás használatában – derült ki abból a kutatásból, amelyet a Huawei Technologies készíttetett többek között Magyarországon is.

A felmérés szerint a két nem telefonhasználat terén sem csak ebben különbözik: a férfiak a jó hátlapi kamerát, a nők viszont a gyorsaságot – a processzort – részesítik előnyben a nyaralás során. A medencébe viszont továbbra sem vinnénk magunkkal okostelefont, mindössze a felhasználók harmada tartja fontosnak, hogy a telefon vízálló legyen.

Vakációs barométer

A Huawei Vakációs Barométerét az Ipsos piac- és közvélemény-kutató cég készítette 12 európai országban, s ennek eredményeiről korábban már publikált a cég, ám ma újabb részleteket hozott nyilvánosságra. A barométer azt vizsgálta, hogy az okostelefonok mely funkciói és tulajdonságai a legfontosabbak a felhasználók számára a nyári vakáció során. Messze a legtöbben – a válaszadók 83 százaléka – az akkumulátor üzemidejének hosszát tartja a legfontosabbnak nyaralás ideje alatt. A felhasználók háromnegyede azt is lényegesnek tartja, hogy nagy tárhelye legyen a telefonjának, emellett a jó minőségű hátlapi kamera és az akadozás nélküli teljesítményt kínáló nagy teljesítményű processzor (62–62 százalék) szerepel a legfontosabb preferenciák között.

A felmérés a nők és a férfiak okostelefon-használati szokásainak különbségeire is rámutatott. Kiderült, hogy a nők „okosabban” használják, azaz jobban kihasználják a mobiltelefonjukról elérhető szolgáltatásokat: 67 százalékuk használja a GPS-navigációt a telefonján (a férfiaknál ez az arány 61 százalék), és a mobilfizetés terén is az urak előtt járnak.

A gyors megosztás

A hölgyek 16 százaléka használja erre a célra telefonját, szemben a férfiak körében mért 13 százalékkal. A nők előrébb tartanak abban is, hogy az utazásaikat okostelefon segítségével szervezzék, 34 százalékuk használja erre a telefonját, míg a férfiaknak csak 25 százaléka. A turistáknak készített alkalmazások használatában is élen járnak a nők: több mint negyedük tájékozódik a segítségükkel az idegen városokban, míg a férfiaknál 20 százalék ez az arány.

Szelfi kontra erős processzor

Meglepő eredmény, hogy a férfiak többen jelölték meg fontos preferenciaként a szelfik készítésében kihagyhatatlan előlapi kamera minőségét, mint a nők: az urak 43 százaléka várja el, hogy jó minőségben szelfizhessen a nyaralás alatt, a hölgyeknél ez az arány csupán 36 százalék. A férfiak közül nagyobb arányban (64 százalék) tartják fontosnak a jó hátlapi kamerát, mint a nők (60 százalék), a mobil gyorsaságát biztosító processzorra viszont a hölgyek közül tartanak többen igényt: 65 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ez a tulajdonság lényeges számukra, míg a férfiaknál ez az arány 59 százalék. A kutatásból az is kiderült, hogy minél idősebb valaki, annál kevésbé fontos a telefon hátlapi kamerájának minősége. Míg a 18–24 év közöttiek 70 százaléka a nyaralás szükséges kellékének tartja a jó képeket készítő eszközt, addig a 35–45 év közöttieknek csak alig több mint fele gondolkodik így.

– kutyu.hu –


Az Instagram (is) a nyerő

A Huawei megbízásából készített kutatás arra is rámutatott, hogy a nyaralás, üdülés során a legtöbbek által használt okostelefonról elérhető internetes szolgáltatás a booking.com, ezt a felhasználók 55 százaléka használja. A másik utazós alkalmazásnál, a Tripadvisornál (34 százalék) viszont némileg népszerűbb az Instagram (37 százalék), ahogy a felhasználók mintegy negyede a zenéket biztosító Spotify és a filmnézésben élen járó Netflix nélkül sem tudja elképzelni a maga részéről a nyári vakációt.