Nyár, zaj, nyitott ablak Debrecenben – Főleg a belvárosban és a vendéglátóhelyekről távozók miatt van panasz

Nyár, zaj, nyitott ablak Debrecenben – Főleg a belvárosban és a vendéglátóhelyekről távozók miatt van panasz
Debrecen. – A nyár beköszöntével egyre gyakoribbak a hozzánk érkező panaszok, amelyek nagyobbrészt a vendéglátó egységek nyílt terein, teraszain szórakozó vendégek viselkedéséből adódó hanghatásokat kifogásolják.

E típusú zaj nem mérhető, de amennyiben érzékszervi észleléssel megállapíthatóan a környéken élő lakosság nyugalmát zavarja, veszélyes mértékűnek tekinthető – tájékoztatott dr. Gulyás Tünde, a polgármesteri hivatal igazgatási osztályának vezetője. – Ezen esetekre a kereskedelmi törvény alapján este 22 és reggel 6 óra között kötelező zárva tartási időszakot rendelhetünk el.

Az osztályvezető azonban azt is elmondta, hogy a hasonló ügyekben elsősorban megegyezésre törekszenek az üzemeltetők és az érintett lakók között. A korlátozási jogukkal csak az egyezség meghiúsulása, illetve felrúgása esetén élnek; ilyen intézkedésre idén néhány esetben, jellemzően a belvárosban került sor.

 

Ami mérhető

A zeneszolgáltatást nyújtó vendéglátó egységeknél mérhető a zajkibocsátás. A környezetvédelmi hatóság (ez esetekben a pogármesteri hivatal igazgatási osztálya jár el ilyen jogkörben) a zajforrás üzemeltetéséhez nem engedélyt ad, csupán azt állapítja meg, hogy mely időszakban, milyen hangosan működtethetők a hangosító berendezések.

Tevékenysége megkezdése előtt az üzemeltető köteles környezeti zajkibocsátási határérték megállapítását kérni, illetve a határérték teljesülését zajméréssel ellenőriztetni; utóbbiról jegyzőkönyv készül.

A zajforrás üzemelésének teljes tiltását zajmérés által igazolt veszélyes mértékű zaj esetén rendlhetik el. Mivel a debreceni polgármesteri hivatalban nem áll rendelkezésre e méréshez szakértelemmel bíró személy és hitelesített, megfelelő pontosságú műszer, a műveletet felkért szakértő végzi el, a költségeket az előlegezi meg, aki a szakértő igénybevételét kéri.

– Ha a vendéglátó hely nem nyújtja be a hatóságnak a zajmérési jegyzőkönyet, 50 ezer, ha az abban foglaltakat nem tartja be, 100 ezer forint zajbírságra büntethető. Az a tapasztalatunk azonban, hogy az üzemeltetők igyekeznek megfelelő hangszigetelést vagy egyéb zajcsökkentést alkalmazni. Problémák inkább abból adódnak, hogy a vendéglátó helyekről távozó vendégek az utcán hangoskodnak – tudtuk meg az osztályvezetőtől. HBN-SzT

 

Foci, mindenkinek
„Az elmúlt hetekben, a foci EB ideje alatt a focipályára telepített LED falból minden nap kb. este 11-ig üvölt teljes hangerővel a meccs közvetítés. Úgy gondolom, a meccs főleg vizuális élmény, illetve a DEAC pályán és a Teniszke büfében tartózkodó emberek fele ekkora hangerő mellett is teljesen jól hallhatnák a kommentárokat és a stadionban ülők folytonos üvöltését” – írta június közepén egy olvasónk a Teniszke üzemeltetőjéhez és szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében. Még aznap éjjel egy másik levélben örömét fejezte ki, amiért „a lakók problémájára reagálva mérsékelték a rendezvény hangerejét”. Két hét múlva azonban „egy EB-be belefáradt anyuka” újra a DEAC pályáról érkező hangerőre panaszkodott.

Nemrégiben a polgármesteri hivatal igazgatási osztályára is érkezett közérdekű bejelentés a DEAC pályán üzemelő LED-fal és annak zajkibocsátása miatt. Az igazgatási osztály tájékoztatása szerint „a Teniszke 2011. évi, zajkibocsátási határérték iránti kérelmében a panaszban említett LED-fal nem lett megjelölve, így annak üzemeltetője hatóságunk előtt még nem tisztázott”.

A Teniszke képviselője megkeresésünkre azt mondta: engedéllyel üzemel a LED-fal. Kimondottan focitornáknál használják (mint ahogyan a két évvel ezelőtti világbajnokság idején is); néhány panasz mindig felmerül a környéken lakók részéről, azonban úgy vélik, nem megengedhetetlenül nagy a közvetítés hangereje.

 

 

Címkék: , ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .