Nyakunkon az allergiaszezon

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Hajdú-Bihar – A parlagfű jelenlegi fejlettségi állapota körülbelül megegyezik az előző évek hasonló időszakában tapasztaltakéval.

Bár a parlagfű még legfeljebb csak 4-6 leveles állapotában van, ám a növényre allergiásak ebben a fejlődési stádiumban is kerüljék vele a bőrkontraktust. A parlagfüvet egyébként ilyenkor érdemes irtani, és ha valaki ezt kézzel teszi, akkor húzzon kesztyűt – válaszolta a Napló kérdésére dr. Gazdig Mária, közegészségügyi osztályvezető. A szakember hozzátette, hogy ezekben a napokban a kőris, a tölgy, a pázsitfűfélék, a lórum, a csalánfélék, a ciprus és a tiszafafélék okozhatnak allergiás tüneteket. Az allergiaszezon erősségét az időjárás nagymértékben befolyásolja. A csapadékos és napsütéses napok váltakozása kedvez a növények fejlődésének és ebben az esetben erős pollenszezon várható.

Az allergizáló hatás azonban a pollenszórással kezdődik, tehát július közepétől, végétől – tájékoztatott dr. Gazdig Mária. A közegészségügyi osztályvezető elmondta azt is, hogy a növények kézzel való eltávolítása esetén az arra különösen allergiásaknál előfordulhat bőrkiütés, hólyagosodás, ezért a művelethez ajánlott a kesztyű használata. A pollenallergia jellemző tünetei az orr- és szemviszketés, orrfolyás, tüsszögés, kaparó érzés a torokban. A levegőben lévő pollenek a légutakba kerülve váltják ki a tüneteket, ezek erősségét a koncentrációjuk nagymértékben befolyásolja. Ellenük való védekezés az időben elkezdett gyógyszerszedés is lehet, mint ahogy az életmódban célszerű megtenni bizonyos változtatásokat. Közéjük tartozik például a gyakoribb hajmosás, valamint ruha csere, szellőztetni pedig inkább az esti órákban célszerű.
A parlagfű és a pázsitfűfélék virágzása és ezzel együtt pollenszórása a fagyok beálltáig tart. Az allergiaszezon idejét, erősségét nagymértékben befolyásolja az időjárás, emiatt ezeket előrejelezni nem lehet – mondta dr. Gazdig Mária.

HBN