Nyakunkon a jelentkezés

Nyakunkon a jelentkezés
© Fotó: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Február közepe a 2019-es érettségire való jelentkezés határideje, s addig kell dönteni az emelt szintű vizsgákról is.

Február 15-e nem csak a felvételi jelentkezés határideje, eddig jelentkezhetnek a diákok az érettségi vizsgákra is. Az érettségi vizsgára jelentkezési lapot kell leadniuk a diákoknak, amelyet az érettségi jelentkezést fogadó intézménybe kell benyújtani, vagyis abba a középiskolába, ahol tanulnak, de semmiképp sem az Oktatási Hivatalhoz, hiszen ezen keresztül nem lehet intézni a jelentkezést.

Milyen tárgyakból lehet emelt szinten érettségizni? Az emelt szinten is választható tantárgyak teljes listája az Oktatási Hivatal oldalán található meg – a nehezebb, a felvételin több pontot érő vizsgára csak ezekből a tárgyakból lehet jelentkezni.

Hány pontot ér az emelt szintű érettségi a 2019-es felvételin? Mikor nem éri meg ezt a vizsgát választani? Az Eduline.hu összeszedte a legfontosabb szabályokat.

Mi mennyit ér?

Alapképzésen és osztatlan képzéseken, valamint felsőoktatási szakképzésen vizsgatárgyanként 50 többletpont, de legfeljebb 100 többletpont vehető figyelembe ezen a jogcímen. Tehát az, aki három vagy több emelt szintű vizsgát tesz, ugyanúgy 100 többletpontot kap, mint az, aki két sikeres vizsgát teljesít. A legalább 45 százalékos eredményű érettségiért jár csak a többletpont, abban az esetben, ha az érettségi pontokat az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény alapján számítják. Akik nem érik el ezt a százalékot, azok nem kaphatják meg érte a vizsgánkénti 50 többletpontot. A második feltételt sem szabad feledni: hiába van például testnevelésből emelt szintű érettségi, ha olyan szakra jelentkezünk, amelyen a testnevelés nem kötelező vagy választható, nem jár a többletpont – írja az Eduline.

HBN