Nyakunkon a határidő

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: tankonyvtar.hu
Debrecen – A személyijövedelemadó-bevallásokat május 20-ig lehet eljuttatni az adóhivatalhoz.

Az észak-alföldi régióban valamivel több, mint 700 ezer személyijövedelemadó-bevallást vár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal május 20-áig; ennek eddig majdnem a fele (45 százalék) érkezett be. A bevallások feldolgozását sok esetben az aláírás hiánya akadályozza, e nélkül ugyanis a bevallás érvénytelen.

Jellemző hibák

A bevallások jellemző hibái: nem megfelelő sorban szerepel a kifizetők által év közben levont adóelőleg. Ugyancsak többször előfordul, hogy a családi járulékkedvezményt tévesen határozzák meg a bevalláson. Fontos tudni, hogy a munkáltatótól kapott 14M30 számú igazolás, és a kifizetőktől kapott különféle igazolások nem pótolják az adóbevallást! Jelentős változás ugyanakkor a korábban megszokotthoz képest, hogy idén már a munkáltatóknak is május 20-áig kell benyújtani az általuk a dolgozó (adózó) nevében készített szja-bevallást. (Korábban június 10-éig volt erre lehetőségük a munkáltatóknak.)

Részletekben is

A bevallás benyújtása előtt ellenőrizni kell a személyes adatok helyességét, a visszaigényelhető adóelőleg utalásához feltüntetett számlaszámot, vagy a megjelölt lakcímet, az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári adatokat. Családi kedvezmény esetén a 1453-03-as lapot kell kitölteni. Május 20. az szja megfizetésének is a végső határideje. A magánszemélyek a 150 ezer forintot meg nem haladó személyijövedelemadó-fizetési kötelezettségüket hat hónapon belül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben is megfizethetik. A részletfizetést és annak ütemezését a bevallási nyomtatványon kell jelezni.

HBN