Helyi közélet

2014.12.20. 16:32

Megálmodott városközpont

Hajdúszoboszló - Kávézó és könyvesbolt is üzemel majd a megújult kulturális központban.

Hajdúszoboszló - Kávézó és könyvesbolt is üzemel majd a megújult kulturális központban.Befejeződött Hajdúszoboszlón az utóbbi évek közterületeket érintő legnagyobb, 1,2 milliárd forint összköltségű beruházása. A nyolc részelemből álló projekt során a város főtere és környezete – köztük több épület és köztér – újult meg. A rehabilitáció eredményeként nemcsak az érintett épületek, terek, gépjárműparkoló és üzletsor kaptak új arculatot, hanem eddig hiányzó szolgáltatások – ifjúsági, civil, információs, valamint infomentor iroda – is létrejött.

Sok előny, de…

A projekt részét képező felújított művelődési központ és könyvtár épületének átadási ünnepségét december 19-én tartották. „Ünnepre jöttünk” énekelte a Bárdos Lajos Városi és Pedagógus Énekkar az eseményen, emellett helyi középiskolások harsonazenéjét hallhattuk.

Dr. Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere elárulta, hogy a kulturális központ tényleges megnyitóját majd jövőre tartják, a város lakosságát is meghívva töltik meg tartalommal a teret: a nyitó program „hetedhét határon híres rendezvény lesz”. A polgármester kiemelte, hogy sok előnye – köztük az idegenforgalom – van a településnek. De igazán figyelemreméltó történelmi városmagja, gyakorlatilag műemléke sincs, ezért szerettek volna új arcot mutatni a világnak, ez okból fogtak bele a városrehabilitációba. – Az 1950-ben épült ház nagyszabású felújításon ment át, hogy a 21. század kényelmének, modern felszereltségének megfeleljen. Bízunk benne, hogy tartalommal sikerül megtölteni, pezsgő kulturális élet, számos zenei élmény jellemzi majd – folytatta.

Dr. Vincze Ferenc jegyző, a beruházás projektmenedzsere is azt hangsúlyozta, hogy egy város hagyományok és tágabb értelemben vett kulturális élet nélkül csupán kövek, téglák gyűjteménye. A város büszke hajdú hagyományaira, mégis úgy alakult, hogy a városmag félben maradt, majd állapota leromlott. Mivel saját pénzből nem valósulhatott meg a hatalmas léptékű projekt, ezért pályázatot kerestek. Az első kísérlet eredménytelen lett, majd amikor átnevezték ((H)ősök terein – város- és kultúrközpont revitalizáció) és másabb tartalommal töltötték meg a pályázatot, nyertes lett. Két év és 92 kilogrammnyi papír, terv kellett a pénteken bemutatott épület megvalósításához.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában