NVI: mintegy 250 ezer aláírást gyűjtött Gőgös Zoltán

Akt.:
Budapest, 2016. június 28. Ács Sándorné, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja, Molnár Gyula, az MSZP új elnöke, Tóbiás József, a párt parlamenti frakcióvezetője, volt elnöke, Nyakó István szocialista politikus és Torzsa Sándor, a Societas vezetője (b-j) készül leadni az állami földek ügyében összegyűjtött népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Iroda előtt 2016. június 28-án. Számításuk szerint 220 ezer érvényes aláírást adtak le, ami elég ahhoz, hogy kötelező legyen az Országgyűlésnek kiírnia a népszavazást.
Budapest, 2016. június 28. Ács Sándorné, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja, Molnár Gyula, az MSZP új elnöke, Tóbiás József, a párt parlamenti frakcióvezetője, volt elnöke, Nyakó István szocialista politikus és Torzsa Sándor, a Societas vezetője (b-j) készül leadni az állami földek ügyében összegyűjtött népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Iroda előtt 2016. június 28-án. Számításuk szerint 220 ezer érvényes aláírást adtak le, ami elég ahhoz, hogy kötelező legyen az Országgyűlésnek kiírnia a népszavazást. - © MTI Fotó: Bruzák Noémi
Budapest – Gőgös Zoltán 27 976 darab aláírásgyűjtő ívet nyújtott be kedden a Nemzeti Választási Irodához (NVI) az állami földek eladása ügyében kezdeményezett népszavazásához, és mivel egy íven legfeljebb kilenc aláírás szerepelhet, a benyújtott aláírások száma maximum 251 784 – közölte az NVI szerdán.

Gőgös Zoltán szocialista politikus népszavazási kérdése úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?”

A szervező kedden nyújtotta be az összegyűjtött aláírásokat. Gőgös Zoltán akkor azt mondta, 28 300 ívet adnak le.

Az NVI szerdán szkenneléssel állapította meg a benyújtott ívek pontos számát, eszerint Gőgös Zoltán 27 976 ívet adott le.

Mivel egy íven legfeljebb kilenc aláírás szerepelhet, a benyújtott aláírások száma maximum 251 784, attól függően, hogy az ívek és az aláírások közül mennyi az érvényes, illetve egy íven hány ajánlás található – írta közleményében az NVI.

Hozzátették: az NVI a támogató aláírások tételes ellenőrzését július 4-én kezdi el. Erre az ívek benyújtásától számítva 60 nap áll rendelkezésre, vagyis legkésőbb augusztus 27-ig kell befejezni a munkát.

A Nemzeti Választási Iroda a szervezőnek, illetve az általa megbízott személyeknek folyamatosan biztosítja, hogy jelen lehet az aláírások ellenőrzésekor – jegyezték meg.

Az ellenőrzés során az íveken lévő személyes adatokat összevetik a központi névjegyzékkel. A program kimutatja, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak.

– MTI –