Püspökladány hírei

2018.05.26. 08:38

360 fokos videó: kevés mézzel zárták a tavaszt a méhészek

Debrecen - „Szerintem nem volt egy jó év. Területi különbségek is vannak, van, ahol fagykár érte az akácot, és elfagyott. Valószínűleg kevés méz lesz, és emelkedő ár.”

Debrecen - „Szerintem nem volt egy jó év. Területi különbségek is vannak, van, ahol fagykár érte az akácot, és elfagyott. Valószínűleg kevés méz lesz, és emelkedő ár.”

Az időjárás a mézállományt sem kímélte. A hideg március és a szárazság a virágzáson sem segített. Csiha Imre, a Püspökladány és Vidéke Méhészek Egyesület elnöke beszélt az idei méz minőségéről és mennyiségéről, emellett véleményezte azokat a károkat, amelyeket az időjárás okozott a méztermelésben.

– Nagyon katasztrofális időjárásunk volt tavasszal, főleg a márciusi hideggel. A téli méh olyan hat hónapig is elél, a nyári pedig átlagosan 6 hétig. A tavaszi fejlődésből ha kimarad egy nemzedék, az katasztrófa, mert nem lesz, aki ételt hozzon, aki takarítson és a fiasítást etesse, és ez lett sajnos. Így indultunk a tavasznak, hogy minden méhész kaptárában ez a nemzedékhiány jelentkezett. Úgy mondjuk, hogy a nemzedékváltás felborult. Most mindennek a tetejébe az akácvirágzás alatt nem volt eső, iszonyú szárazság volt, és a nektárképződéshez víz kell – panaszkodott Csiha Imre.

Csiha Imre | Fotó: Kovács Péter

Idén a növények és a virágok is korábban vagy éppen egyszerre nyíltak, ami szintén problémát okozott a méhek munkájában.

– A növények összecsúsztak, ami annyit jelent, hogy már a repcevirágzás alatt nyílt az akác, közben a bodza, a gyalogakác és a hárs is virágzott, így a tiszta akácméz gyűjtése nehezebb. Óhatatlan, hogy belekerültek az akácmézbe más virágok is.

Jönnek majd azok a vádak, hogy ez hamis méz, viszont aki a természettel együtt dolgozik, az ki van téve ennek”

– fogalmazott az elnök.

Az idei méz

Egy héttel ezelőtt a térség minden méhésze befejezte a pergetést. Nem lehet még megmondani, hogy mennyi méz lesz, nincsenek még összesített adatok.

– Érdeklődtem a kollégáktól, és azért van, akinek semmije sem maradt, van, akinek átlagosan 10 kiló gyűlt össze. Ez azért sok mindentől függ, milyen erősek a méhcsaládok, és milyen volt időjárás – mesélte Csiha Imre. – Nagyjából két hónap múlva fog kiderülni minden adat, de szerintem nem volt egy jó év. Területi különbségek is vannak, mert van, ahol fagykár érte az akácot, és elfagyott. Valószínűleg kevés méz lesz, és emelkedő ár.Most körülbelül 2400 forint az akácméz piaci ára, és ez nem hiszem, hogy lejjebb megy. Mi inkább azt reméljük, hogy nem csökken a felvásárlói ár.

A cikk folytatása elolvasható a Hírek360.hu-n.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!