Novemberben is Délibáb klub

Novemberben is Délibáb klub
Novemberben is Délibáb klub - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – A Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában októberben megkezdte működését a Délibáb Klub, egy olyan társasági alkalmat teremtve, ahol amellett, hogy a népzenéé és a táncházé a főszerep, szó esik a népművészetről is.

Erre az évre három alkalmat terveztünk, a következőt november 14-én, pénteken, 19-24 óráig tartjuk.

Most is a debreceni kezdetekről, azaz a népzenei együttesek születéséről hallunk az est első részében, ezúttal a Morotva együttes történetével ismerkedünk Rőmer Ottó jóvoltából. Ezt követően némi elméleti beszélgetés keretében Makoldi Sándor festőművész-néprajzkutató vezeti be az érdeklődőket a népművészet jelrendszerének rejtelmeibe. Az este közös énekszóval, majd szenior táncházzal zárul. Az első félév táncházai a széki tánc jegyében zajlanak, emellett lesz persze szabad tánc is, kívánság szerint. A muzsikáról a Szeredás Együttes, a tánctanításról Kiss József gondoskodik.

Az alkalmakra a belépés díjtalan!

A klub névválasztása nem véletlen: az 1970-ben alapított Délibáb Népzenei Együttes neve fogalommá vált a népzenét szerető debreceniek és környékbeliek körében. Az együttes-alapítás 45. évfordulójának közeledte, s az első táncház emlékezetére rendezett tavaszi jubileumi táncház sikere együttesen vezette a mostani és egykori szervezőket, valamint az együttes alapítóját arra a gondolatra, hogy Debrecennek nagy szüksége van egy olyan népzenei-társasági alkalomra, műhelyre, ahol a népzene, néptánc és népművészet a népi műveltség szerves egységében jelenik meg. Ahogyan Lükő Gábor írja A magyar lélek formáiban, a nép lelkében együtt él a népzene, népköltészet, népművészet, s hozzá tehetjük, a néptánc is.

– Debreceni Művelődési Központ –