Bezáratnák a debreceni menekülttábort

Akt.:
Bezáratnák a debreceni menekülttábort
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – November végéig zárják be és számolják fel a debreceni menekülttábort – javasolja a kormánynak a Fidesz frakcióvezetője és Pintér Sándor belügyminiszter.

Kósa Lajos egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta: rossz helyen van a létesítmény. Létezése csak akkor lenne indokolt, ha Románia felől érkezne sok menekült. Azonban mind a nyugati, mind a déli, mind az ukrán határtól messze van. Ráadásul egy nagyváros területén található, így a szükségesnél jobban terheli a debrecenieket. Az külön probléma, hogy az itt tanuló külföldi diákokkal gyakran összekeverik a menekülteket, illetve a bevándorlók sokszor külföldi egyetemi hallgatónak mondják magukat.

Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a tábort 1995-ben a debreceniek megkérdezése nélkül nyitották meg. Az akkori kormány és az akkori városvezetés „azonos zászló alatt menetelt”. Nem foglalkoztak ezzel különösebben.

Kósa Lajos arról is beszámolt, hogy a tervek szerint a debreceni menekülttáborba a későbbiek folyamán a jelenleg Nyírbátorban állomásozó készenléti rendőrségi egységek költöznének.

– Nem nyilvános titkosszolgálati jelentések alapján jutottunk arra a következtetésre, hogy ennek a tábornak a további fenntartása nem szükséges – jelentette ki a frakció vezető. Hozzátette: Románia felől nem számítanak menekülthullámra. A szerb határon a műszaki határzárnak köszönhetően napi száz alá csökkent az illegális határsértések száma. A horvát határ pedig ide nagyon messze van. Bejelentette: abban is megegyezett a belügyminiszterrel, hogy akkor sem lehet az itteni intézményre szükség ha esetleg az ukrán válság fokozódik.

HBN-OCs
hirdetés