Növekednek a hallgatói juttatások is

Dr. Pósán László
Dr. Pósán László - © Fotó: Matey István
Debrecen – A Debreceni Egyetem hallgatóit és rektorát is érintő változtatásokról is döntött a parlament.

– A Debreceni Egyetemnek kitüntetett szerepe van megyénk és a régió gazdasági életében – mondta dr. Pósán László országgyűlési képviselő a Fidesz csütörtöki sajtótájékoztatóján. – A hallgatói önkormányzatokkal lebonyolított tárgyalások eredményeként 40 százalékkal növekednek majd a hallgatói juttatások, kiszélesítik a Bursa Hungarica szociális ösztöndíjat, valamint az eddig 1600-as PhD-ösztöndíjas keretszámot 2000-re emelik a jövőben. A változtatás oka, hogy a régió gazdasági fejlődéséhez magasan kvalifikált szakemberekre van szükség – jelentette ki Pósán László.

– Az egyetem egyre több gazdasági szereplővel tart kapcsolatot, ezáltal olyan közös projektek és gazdasági szerződések születtek, melyek törésmentes lefutási idejéhez a rektorok hivatali ideje is alkalmazkodik majd. Az eddigi 3-5 év helyett, ha a pályázat beadásakor a rektor még nem töltötte be 65. életévét, újabb ciklusra maradhat, amennyiben a szenátus bizalmat szavaz neki – tájékoztatott a fideszes képviselő.

Egyszerűsödnek a hallgatók elhelyezkedéséhez szükséges adminisztrációs feladatai is. – Abban az esetben, ha a hallgatók az adott felsőoktatási intézmény által fenntartott gazdasági társaságnál vállalnak munkát, azt a jövőben egyszerű megbízással is megtehetik, nem kell munkaszerződést kötni – mondta Pósán László.

A politikus kifejtette, az egyetem gazdasági szerepvállalását erősíti a nemzeti oltóanyaggyár megvalósításának feladata, a Roszatommal kötött gazdasági megállapodás, melynek része a nemzetközi atomenergetikai képzőközpont kialakítása, protonterápiás intézet, orvosi eszközök gyártása. Már megvalósult a speciális gyógytápszereket előállító üzem, valamint a modern és egészséges élelmiszertudomány fejlődése érdekében megálmodott Mádi Borakadémia – tette hozzá.

– A gazdasági szerepvállalásnak köszönhetően a Debreceni Egyetem úton van a 2010-es években elképzelt „önfenntartó egyetem” megvalósulásához. Ezek az együttműködések egyúttal a magyar állam gyarapodását is jelentik – hangsúlyozta dr. Pósán László.

SZD