Notre-Dame – Esperes: keresztény szimbólum és vallási jelkép a székesegyház

Budapest – Fontos keresztény szimbólum, vallási- és kulturális jelkép a Notre-Dame – mondta az újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit plébánia igazgatója az M1 aktuális csatornán szerdán.

Monostori László felidézte, hogy a hétfő esti tűzben részben lelégett székesegyház alapkövét III. Sándor pápa tette le 1163-ban, de az épületet csak 150 évvel később fejezték be.

Mint elmondta, az épület monumentalitása megmutatja, hogy a középkorban mennyire fontos volt a népnek, hogy Isten dicsőségére emeljenek épületeket. A gótikus templomok csúcsos szerkezetének célja, hogy fölfelé, Isten felé nézzenek a hívők, ezért ilyen magas Párizs legismertebb gótikus temploma, a Notre-Dame is – magyarázta az esperes.

Az egyháztörténet szempontjából számos fontos esemény zajlott a Notre-Dame-ban, többek között itt avatták szentté Jeanne d’Arc-ot is – emelte ki Monostori László.

A műsorban elhangzott, hogy szakértők szerint a tűzesetben keletkezett károk felbecsülhetetlenek és a székesegyház újjáépítése évtizedekig is eltarthat.

– MTI –