Nagyvilág

2013.06.03. 18:10

Árvíz - Bécs biztonságban van a hatóságok szerint

Bécs, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Az osztrák fővárost, Bécset nem fenyegeti veszély a Dunán levonuló rendkívüli árhullám miatt - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

Bécs, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Az osztrák fővárost, Bécset nem fenyegeti veszély a Dunán levonuló rendkívüli árhullám miatt - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

A fővároshoz közeli Klosterneuburg Duna-parti üdülőtelepét már vasárnap kiürítették. A Klosterneuburg és Bécs között fekvő Kahlenbergdorfnál is kiönthet a Duna, de magában a fővárosban nem számolnak elöntésekkel.

A Bécs szempontjából mérvadó, korneuburgi mérőállomáson másodpercenként 8180 köbméter vízhozamot mértek hétfőn. Az előrejelzések szerint a Duna tetőzésekor tízezer köbméterig nőhet ez az érték, és megközelítőleg megegyezik majd az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es árvízkor mért mennyiséggel.

A bécsi árvízi védművek ennél jóval többet bírnak a hatóságok szerint, 14 ezer köbméteres értékig biztonságosak. Ilyen magas érték a statisztikai számítások szerint több ezer évenként egyszer fordulhat elő.

Az osztrák fővárosban kedd délután és szerda reggel között várják a Duna tetőzését.

Az árvízi védekezésben az 1972 és 1987 között épült Új-Duna csatornának jut a főszerep. Megépítését az 1954-es nagy árvíz után határozták el. A 21 kilométer hosszú, 150 méter széles meder a város területén belül, a Duna bécsi főágával párhuzamosan fut. Az egykori dunai ártér helyén alakították ki, a Duna főágától mesterséges sziget választja el. Átlagos vízállás mellett a két végén zsilip zárja le, amelyeket árvíz esetén megnyitnak, így csökkentve a folyó főágára jutó vízmennyiséget.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!